Nedjelja, 11 Veljača 2018 12:40

Srebrnu vatrogasnu medalju dobio Mihovil Dijaković, a plamenicu Danijel Knežević

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

113. IZVJEŠTAJNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD BRESTOVAC -

BRESTOVAC - Vatrogasci DVD-a Brestovac održali su 113. izvještajnu godišnju skupštinu. Na skupštini su bili nazočni prijatelji iz drugih DVD-a te predstavnici udruga s područja općine Brestovac. Također su skupštini nazočili predsjednik VZ županije Željko Petrović, predsjednik općinskog vijeća Tomo Vrhovac, pročelnik Područnog ureda centra 112 Slavko Marinac i dr.

- U prošloj godini DVD Brestovac je zabilježio ukupno 28 intervencija od toga 5 požara objekta, 9 otvorenog prostora 1 požar prevoznog sredstva te 13 tehničkih intervencija u prometu, od ostalih događaja bilježimo 2 skidanja gnjezda stršljena u Rasnoj i Brestovcu, 12 ispumpavanja podruma i bunara, 3 odštopavanja odvoda, 26 prijevoza vode za kućanstvo, 7 rušenja stabala, 3 pranja strojeva za razminiravanje te osiguranje maratona Požega-Kamenska, što ukupno iznosi 53 razna događaja. Na sve intervencije odazvao se dovoljan broj vatrogasaca u prosjeku njih 6 po intervenciji a izlazci su bili u roku od 5 minuta od dojave. Osim operativnih zadaća provodili smo i preventivne mjere zaštite od požara, edukacije te aktivno dežurstvo od rose do rose u vrijem žetve, u sklopu ovih preventivnih aktivnosti imali smo posjet školske djece iz naše OŠ Dragutina Lermana te smo ih upoznali sa vozilima i opremom s kojom raspolažemo u našem DVD-u. I u buduće se obvezujemo organizirati ovakve posjete jer ulaganje u pomladak je ulaganje u budućnost i operativu našeg društva - izjavio je zapovjednik DVD-a Alen Ugrin.

DVD Brestovac radi i na izgradnji novog doma i prostorija za vatrogasce od svlačione, sanitarnog čvora, dežurane i radione. Projekt su pokrenuli u suradnji s općinom Brestovac te se nadaju da će uspješno projekt privesti kraju da iduće godine.

Krajem prošle godine DVD Brestovac je kompletirao vozni park te sad imaju navalno vozilo, autocisternu i tehničko vozilo i sad su spremni za sve vrste intervencija koje ih mogu zadesiti, još uvijek ima fali osobna zaštitna oprema koju su prošle godine počeli kompletirati, u što su uložili 52 tisuće kuna, isto tako su prošli mjesec naručili 10 intervencijskih odijela koje koštaju 56 tisuća kuna, a na sastanku VC Brestovac su zaključili da im je potrebna i jedna potopna pumpa većeg kapaciteta koja košta oko 15 tisuća kuna te se nadaju da će im općina Brestovac uspješno realizirati nabavku opreme.

- DVD Brestovac danas raspolaže sa 16 ispitanih vatrogasaca, 9 vatrogasaca 1. klase, 8 dočasnika, 8 dočasnika 1. klase, 7 časnika, 4 časnika 1. klase i 1 viši vatrogasni časnik. Članstvo po dužnosti u DVD-u je 23 operativca, 10 podupirućih, 9 izvršnih, 11 veterana, 2 počasna i 30 djece i mladeži. Uz to gotovo svi operativci su osposobljeni za stručno obavljanje različitih specijalnosti, uglavnom najmanje tri, ali dobar dio njih i za sve specijalnosti za koje su organizirane obuke svih proteklih godina - izjavio je predsjednik Josip Ugrin.

Nakon izvješća i plana rada uslijedila je dodjela vatrogasnih medalja i priznanja te zahvalnica, pa je predsjednik VZŽ Željko Petrović uručio srebrnu vatrogasnu medalju Mihovilu Dijakoviću, a srebrnu vatrogasnu plamenicu primio je Danijel Knežević. Vatrogasnu spomenicu za 20 godina rada dobili su Mihovil Dijaković, Marko Vlastnik, Karlo Maslač, Ivan Salopek i Kristina Marušić Čančar, za 10 godina rada spomenicu je dobio Adam Podnar. Željko Kršulj i Ivica Hruška primili su diplomu za zvanje vatrogasac. Zahvalnice su dobili općina Brestovac, LD Šljuka, Trento d.o.o., Lea Rodić i Adam Podnar.

Tekst/foto: Vanja Protić