Subota, 10 Veljača 2018 15:44

Pokladna povorka zaigranih konja od Drenovca i Bučja do Zagrađa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

7. POKLADNO JAHANJE ŽUPE BUČJE -

DRENOVAC / ZAGRAĐE / BUČJE – Po 7. puta Konjogojstvena udruga Pleternica organizirala je Pokladno jahanje župe Bučje. Jahalo se od Drenovca, gdje su se jahači okupili, pa preko bučja do Zagrađa. U Drenovcu se ove godine po prohladnom danu, okupilo 14 konja i jahača i tri konjske zaprege. Nakon što su ih domaćini počastili, jahači su krenuli dalje kroz sela, do slijedećih postaja, gdje su ih dočekivali domaćini, kako jahače, tako i brojnu pratnju koja se vozila u zapregama.

Na ispraćaju su ih pozdravili Tomislav Hip, predsjednik pleterničkih konjogojaca, domaćica pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Uz brojne goste i posjetitelje u pokladnu povorku priključio se saborski tastupnik Franjo Lucić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, te gosti iz BiH, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin sa suradnikom Josipom Petrovićem.

 - Unatoč hladnom danu u našim srcima je toplina i po sedmi put smo opet zajedno, proći ćemo kroz cijelu župu Bučje. Želim da svi živi i zdravi dođemo i do posljednje postaje – istakla je gradonačelnica Jozić.

 - I ovu maglu i ovo loše vrijeme, potjerat će ovi lijepi konji kada krenu sa svojim jahačima. Danas dokazujemo da je Hrvatska jedno tijelo, kako u ratu tako i u slavlju. Ovdje ponovno pokazujemo baštinu i kulturu graničarskog kraja, pokazujemo da nismo nestali, nego da nas još ima. Ovo je tradicija i kultura ovog nekada graničarskog prostora, a želimo pokazati mladim ljudima da trebaju ostati ovdje i razvijati tradiciju svojih didova. Župa Bučje je stara župa u kojoj smo ostali i kada su neki tražili da ostanemo – rekao je župan Tomašević, jahačima i okupljenim gostima prije kretanja kolone pokladnih jahača.

Prva postaja je bila kod obitelji Stjepana Matijevića u Drenovcu, zatim obitelji Joze Dukića i Alojza Tomaševića u Bučju, te obitelji Ive Lucića, Stjepana Hrvatića i Josipa Tomaševića u Zagrađu.