Petak, 09 Veljača 2018 14:43

Obilježena 95. godišnjica rođenja Matka Peića

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA ZAVIČAJNIH PISACA I SLIKARA „MATKO PEIĆ“ -

POŽEGA - Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ obilježila je dan rođenja Matka Peića, hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga, ali i jedan lijepi gradski trg, nosi ime. Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom kojega su uveličali učenici požeških osnovnih škola, odana je počast ovom znamenitom Požežaninu.

IMG 9471 CopyMelita Grgić, tajnica Udruge zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić“- Ovo je četvrta proslava dana rođenja Matka Peića koju organizira naša udruga. Nastojat ćemo i dalje obogatiti i očuvati sjećanje na njegov rad i njegova postignuća. Nadamo se kako će nam u tome pomoći i Grad Požega te Požeško-slavonska županija kako bi ovaj program podigli na jednu još višu razinu, te u budućnosti napravili i jednu spomen-sobu u njegovu čast – rekla je tajnica udruge Melita Grgić.

Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično, neponovljivim rukopisom "portretirao" sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Umro je u Zagrebu 1999. godine, a u rodnoj Požegi, uz bistu i trg koji nose njegovo ime, postavljena mu je spomen ploča u Ulici Antuna Kanižlića na broju 14.

Svečanosti polaganja vijenaca uz brojne učenike nazočio je i zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha koji je iskazao pohvale za rad udruge te podršku grada u njihovim nastojanjima. - Za IMG 9474 CopyFerdinand Troha, zamjenik gradonačelnika grada Požegedruštveni život grada Požege njegove udruge puno znače. One na svojevrstan način obilježavaju značajne datume, kao što se danas prisjećamo Matka Peića, tako i nekih drugih datuma i osoba važnih za naš grad. A, Matko Peić obilježio je Požegu na mnogo načina – kao Požežanin, kao ljubitelj ovog grada ali i kroz svoje putopise, kao povjesničar umjetnosti i kao slikar. Konačno imali smo i njegovu izložbu. Naravno da se Požežani i grad Požega ponose svojim ponajboljim sinovima pa tako i s Matkom Peićem i naravno da podupiremo udruge koje evociraju sve što rekoh, pa tako podupiremo i Udrugu Matko Peić koja je već dala značajan obol javnom životu i identitetu našeg grada. Požega je klasični srednje europski gradić i takva bi trebala i ostati i na nama je, na svim stanovnicima da radimo u tom smjeru – rekao je zamjenik gradonačelnika Troha.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska