Srijeda, 12 Rujan 2012 12:35

UNHCR za kopanje novih bunara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POVRATNIČKO SELO BUJAVICA VAPI ZA PITKOM VODOM -

LIPIK -  Selo Bujavica s tridesetak stanovnika jedno je od nabrojnijih povratničkih naselja na lipičkom području u kojemu je čak njih sedmero mlađe od 18 godina. No, baš zbog toga to je i selo s najviše problema. - Imamo asfalt ali smo daleko od grada i trebalo bi nam koješta. Najviše nam ipak nedostaje voda. Obzirom da  se nalazimo visoko na Psunju, ovdje vode nema dovoljno ni kada nije suša. Pogledajte, imam bunar dubok 15 metara a oko kuće mi se sve posušilo jer nema vode u njemu ni za piti a kamoli za zalijevati bašću – rekla je Jovanka Jakšić.

Susjedu Dušanu Milankoviću još je teže jer, kaže, sin mu ima i troje djece. - I mi imamo bunar ali je voda muljava i nije za piće. Kišnicu skupljamo za pranje veša a za piti se snalazimo. Zbog djece bi nam trebalo puno vode – kazao je Dušan. Muljava voda nalazi se i u bunaru Jelice Stanković koja se sa sinom u selo vratila prije tri godine no, stanovnicima Bujavice, kaže, nedostaje još dosta toga. - Nemamo trgovine. Pokretna dođe ali je preskupa pa se radije dogovorimo i jednim autom odemo u grad i svi si pokupujemo što nam treba. Ne bio bilo loše da imamo i nekakav javni prijevoz jer smo stari a ni nemamo svi aute – požalila se Jelica. BUJAVICA_BUNARI02
Proteklih godina probleme stanovnika Bujavice intenzivno pokušava riješiti dogradonačelnica Lipika Anđelka Sekulić i u tome je, kaže, ponešto i uspjela. Tako je Grad Lipik svojim sredstvima uredio javnu rasvjetu a našla je rješenje i za vodu. - Gradnja vodovoda je preskupa za ova krizna vremena i grad za to nema novca. Stoga sam se za pomoć obratila UNHCR-u, s kojim i inače dobro surađujem, pa su nam oni obećali novac za kopanje deset novih bunara. Probna bušenja su obavljena i ja se nadam kako slijedeće ljeto Bujavica neće dočekati bez vode - rekla je Sekulić. Osim toga, dodala je, na njenu inicijativu u selu je nedavno izabran i mjesni odbor koji bi joj trebao pomoći u radu. Već su dogovorili uređenje zgrade bivše mljekare u društveni dom.(vm)