Srijeda, 07 Veljača 2018 10:34

Zapadno-slavonske operacije su bile prve pobjede u Domovinskom ratu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SASTANAK ZAPOVJEDNIKA SLAVONSKIH VOJNIH OPERACIJA IZ 1991. GODINE -

POŽEGA - Požeško-slavonska županija i župan Alojz Tomašević bili su domaćini jednog od niza sastanaka zapovjednika slavonskih vojnih operacija iz 1991. godine, prvih vojnih operacija oslobađanja, koje su bile prekretnica Domovinskog rata, a koje po njihovom IMG 3044Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županijemišljenju nisu dovoljno prikazane javnosti, valorizirane niti se o njima priča kao takvima. Župan Tomašević, general u miru, ovu priču započeo je prije tri godine i smatra da Zapadna Slavonija nije dobro prikazana javnosti.

- U jeku domovinskog rata, nakon pada Vukovara, na prostoru Zapadne Slavonije ovdje je pripremana i izvedena jedna od najvećih vojnih operacija Hrvatske vojske, zapadno-slavonskih brigada i samostalnih bataljuna. Mi smo 1991. godine, do potpisivanja sarajevskog sporazuma, oslobodili pet puta veći teritorij nego što je oslobođeno u Bljesku. Tada je otvorena i cesta Požega – Pakrac, cesta života, i stvoreni uvjeti za priznanje Hrvatske 15. siječnja 1992. godine. Tu je sudjelovala naša 123. brigada i naši prijatelji iz Bjelovara, Virovitice, Novske, Kutine i Zagreba. Ja sam dao inicijativu da se ta operacija obilježi medaljom, moj prijedlog je Zapadna Slavonija 91. To je barem nešto, ono najmanje što smo dužni prema dragovoljcima i braniteljima da mogu časno nositi na svojim grudima, ili ostaviti svojim IMG 3051Đuro Crkvenac, brigadirunucima na spomen – rekao je župan Tomašević koji zajedno s radnom skupinom koju predvodi brigadir Krešimir Pavelić priprema dokumentaciju o operacijama. Dobili su potporu predsjednice RH, ministra obrane i ministra branitelja, a odluku o tome mora donijeti Sabor RH. Mora se posebno istaći i ono što je zaboravljeno i često se prikazuje drugačije, Domovinski rat započeo je u Pakracu.

Sastanku su nazočili brigadiri 123. brigade Željko Samardžija, Ivan Vukas, Zdenko Farkaš, umirovljeni bojnik Mario Kalan te prof. dr. sc. Đuro Škvorc i brigadir Đuro Crkvenac iz Bjelovara. – Zapadno slavonsko ratište bilo je jedno od prvih i najvećih, jer su se kroz tri vojne operacije, oslobodilo preko 2.200 kvadratnih kilometara, preko 130 sela i naselja koja su vraćena u ustavno pravni poredak RH. Pripremamo i okrugli stol u Bjelovaru gdje će biti prezentirani radovi predsjednika kriznih stožera, operacije oslobađanja vojarni od Varaždina, Bjelovara, Virovitice, Daruvara, Požega, kojim je riješena opasnost s leđa. tada smo mogli pripremiti te tri operacije Orkan 91, Otkos 1¸0 i Papuk 91. To su bile prve pobjede u Domovinskom ratu i prekretnica koja je dala veliki poticaj ostalim braniteljima na brojnim ratištima – istakao je brigadir Crkvenac.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska