Utorak, 06 Veljača 2018 20:57

„Reci DA zdravlju“ i „I ti ćeš ostarjeti“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO S PARTNERIMA I GRADOM PLETERNICA PROVODE NOVE PROJEKTE -

PLETERNICA – Hrvatsko žensko društvo Pleternica aktivno je i radi već 55 godina a u zadnje vrijeme okrenulo se projektima kojima poboljšavaju i olakšavaju svakodnevni život svojim sugrađanima. Predsjednica Dorotea Valenta podsjetila je da su preko nizozemskih fondacija uredili četiri igraonice za djecu u prigradskim naseljima grada Pleternice a najavila je nastavak projekata “Reci Da zdravlju“ i novi projekt „I ti ćeš ostarjeti“. Projekti su uvijek realizirani u suradnji s gradom Pleternica, te s Udrugom narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar i Hrvatskom knjižnicom i čitaonicom koju koriste za predavanja, tribine i radionice jer nemaju svoj prostor za te namjene.

 - „I ti ćeš ostarjeti“ projekt je koji provodimo kao drugi dio a usmjeren je na prevenciju socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina. Cilj projekta je pružiti zaštitu starijim osobama s naglaskom aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu života i socijalno uključivanje. Kroz projekt obilježit ćemo nekoliko međunarodno važnih datuma, nekoliko predavanja o potrebi stalnog učenja i otkrivanja prednosti u starenju, likovnu radionicu, predavanja i tri radionice o važnosti komunikacije, predavanja o poboljšanju kvalitete života starijih građana, a na kraju za polaznike i izlet u daruvarske toplice - istakla je voditeljica projekta Sanja Šarić koji je vrijedan 115 tisuća kuna a financira ga Ministarstvo demografije.

  - „Reci Da zdravlju“  je projekt koji provodimo s gradom i Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar, a namijenjen je osjetljivim dobnim skupinama žena i osoba starije životne dobi. Oni se svakodnevno susreću s nekim od zdravstvenih problema a mi smo upravo htjeli ovim projektom poboljšati prevenciju nastanku kroničnih, nezaraznih bolesti. Sve naše projekte aktivnosti su tome i usmjerena, kroz predavanja i javno zdravstvene akcije - s istakao je voditelj projekta Luka Dokozić koji je najavio i Dane otvorenih vrata projekta koji je ukupno vrijedan 150 tisuća kuna a financira ga Ministarstvo zdravstva.

Podršku projektima dao je i predsjednik Udruge narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar“ dr. med. Ivan Vukoja koji se zahvalio gradu Pleternica na suradnji jer se veliki dio aktivnosti udruge, od simpozija i javnozdravstvenih akcija organizira na cijelo području grada Pleternice.

Zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić dao je punu podršku udrugama u radu i provođenju njihovih projekata, a najavio je i uređenje spomen sobe dr. Andrije Štampara, svjetski poznatog zdravstvenog prosvjetitelja i aktiviste javnog zdravstva koji je porijeklom iz Drenovca.

Svoje zadovoljstvo što mu je omogućeno da se Hrvatska knjižnica i čitaonica uključila u ove projekte, svojim aktivnostima, a nadasve uređenim prostorom za te namjene, izrazio je ravnatelj HKČ Pleternica Franjo Novak. Nova pleternička knjižnica sigurno je jedna od najljepših knjižnica u Hrvatskoj, čime je ispunjen i životni san ravnatelja Novaka a na radost i zadovoljstvo svih Pleterničana.