Ponedjeljak, 05 Veljača 2018 11:11

Renovirat će Vatrogasni dom u nadolasku 110. obljetnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

109.  REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD BUK -

BUK – Svoju 109. Redovnu godišnju skupštinu održao je DVD Buk, koji sačinjavaju, kao i u ostalim udrugama, stanovnici tri povezana sela, Resnik, Svilna i Buk. Danas DVD broji 44 članova, od čega su 26 pričuvnih članova i 4 veterana. Sve teže je okupiti i aktivirati mlade vatrogasce, kaže predsjednik društva Vinko Jušić, jer mladi u okolici ne nalaze posla, te se sve više trbuhom za kruhom iseljavaju. Veliko zajedništvo udruga iz ova tri sela odlikuje se kroz međusobnu pomoć, pa su tako djevojke iz KUD-a Svilenka Buk otpjevale Lijepu našu, a angažirale su se i u kuhinji za svečani ručak.

 - Da se ne lažemo, nije ne bitno koliko smo uopće u stanju motivirati mlade ljude da nađu sebe u ovoj nezahvalnoj aktivnosti, kad kažem koliko smo uopće u stanju, mislim i na mogućnosti koje su nam dane i dakako na sposobnosti i nesposobnosti nas koji vodimo ovo društvo i vatrogasni sustav u cjelini – istakao je dosta kritički prema svima predsjednik Jušić, no istakao da je ovo jedno od najstarijih vatrogasnih društava u Požeštini, te da se ne smije zaustaviti. Kako je pred njima obilježavanje i proslava velike obljetnice, 110. godina od osnivanja i konstantnog rada DVD Buk će sve svoje snage usmjeriti na renoviranje Vatrogasnog doma i sve pripreme za dostojno obilježavanje. Povećane aktivnosti ove godine očekuje od svih članova društva a posebno od zapovjednika Franje Leista, njegovog zamjenika Branka Leista i tajnika društva Đure Mikšika.

Malo je to društvo koje ima još uvijek samo vatrogasnu cisternu za prvo gašenje požara u tri naselja, a za veće požarne opasnosti oslanja se na snage vatrogasnog centra Pleternica i Javnu vatrogasnu postrojbu Požeško-slavonske županije koja je stacionirana također u Pleternici, ali i na pomoć susjednih DVD-a s kojima imaju dobru suradnju. Imaju i zaprežnu vatrogasnu štrcaljku koja je još uvijek u funkciji, no trebalo bi je sačuvati kao povijesni eksponat i uspomenu. Nedostaje im dosta osobne opreme, operativno su spremna samo tri vatrogasca koja imaju i liječničke preglede. Prošle godine nabavili su desetak vatrogasnih uniformi jer su im redovna sredstva kojima raspolažu mala, od grada Pleternice dobivaju 6.000 kuna godišnje, što potroše na režije i redovne troškove društva i vatrogasnog doma.

 - Za veće popravke i adaptacije obraćamo se gradu koji nam uskače sa izvanrednim sredstvima, pa se nadamo da ćemo u ovoj godini kada se pripremamo za obilježavanje 110. godišnjice dobiti sredstva za uređenje doma. Uz grad Pleternicu svakako računamo i na naše mještane i male gospodarstvenike te ostale sponzore – zaključio je predsjednik Jušić, obraćajući se i pleterničkom dogradonačelniku Domagoju Katiću, koji je nazočio godišnjoj skupštini.