Nedjelja, 04 Veljača 2018 10:03

Lovački bal uz lovačke specijalitete i zabavne igre

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LOVAČKA DRUŠTVA „PSUNJ“, „FAZAN“ I „KOŠUTA“ IZ PAKRACA, „JELEN“ LIPIK, „SLAVUJ“ GAJ I KPD „SLOGA“ PAKRAC ZAJEDNO ORGANIZIRALI LOVAČKO DRUŽENJE –

PAKRAC - Nekoliko godina lovačka društva s područja Pakraca i Lipika zajedno organiziraju „Lovački bal“ na koji pozovu obvezno svoje supruge, koje trpe uglavnom nedjeljama zbog lova, te prijatelje lovaca i lovačkih društava. Tako su uz domaćinstvo Kulturno prosvjetnog društva „Sloga“ u dvorani „Tirol“ Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ i ove godine u zajedništvu organizirali svoje lovačko druženje.

Okupilo se 200-njak gostiju na Lovačkom balu iz Lovačke udruge „Psunj“ Pakrac, Lovačkog društva „Fazan“ Pakrac, Lovačkog društva „Košuta“ Pakrac, Hrvatsko lovačko društvo „Jelen“ Lipik i Lovačko društvo „Slavuj“ Gaj. U goste su im došli čelnici Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije predvođeni predsjednikom Zdravkom Vujnovićem te brojni gosti i prijatelji. Sve je pozdravio predsjednik LD „Košuta“ Damir Grijić i zaželio dobar provod, a s dobrim željama pridružio mu se i Damir Špančić, predsjednik KPD „Sloga“.

Na „Lovačkom balu“ očekivano budu specijaliteti od divljači, svaki lovac se pohvali sa svojim suhomesnatim specijalitetima od divljači koje izloži na svoj stol, zatim je bio ukusni lovački paprikaš i lovačka plata koja se sastojala od marinirane vratine divlje svinje s roštilja i lovačkom umaku s gljivama i knedlima od kruha, posebno ukusne lovačke pljeskavice s krumpirom i povrćem, te za one koji vole malo lakša jela, pohana punjena piletina sa šunkom i sirom. Uz dobro vino, ali i domaće pivo prve pakračke pivovare „Slavonica“, mladog pivara Marka Barćana, za dobru zabavu i popunjeni plesni podij bili su zaduženi Tamburaški sastav bez imena. Sastavljen od vrsnih glazbenika i tamburaša iz Bekrija i nekoliko požeških, gradiških i brodskih grupa zaista su držali stalno plesnjak popunjen, a s onim najhrabrijim i za slavonski bećarac.

Ne treba posebno naglašavati da je i dvorana bila ukrašena s desetak velikih kapitalnih ulova, jelenskog rogovlja, i prepariranih divljih životinja i ptica koje obitavaju u njihovim lovištima. Svi članovi lovačkih društava bili su obučeni u svečane lovačke odore. Organizator je pripremio u pauzama plesa i zanimljive igre u kojima su uvijek sudjelovali parovi, predstavnici svake lovačke grupe, lovac i supruga mu. Tako je bilo vrlo zanimljivo za sve posjetitelje preći preko plesnog podija ležeći na loptama, gdje su im da se brže kreću pomagale supruge prebacujući stalno jednu loptu naprijed. Pobjednici su dobili umjetničku sliku s lovačkim motivom. Za sve posjetitelje bila je organizirana i vrijedna tombola, a glavna nagrada je bilo novo svečano lovačko odijelo.