Srijeda, 31 Siječanj 2018 10:14

Hitna pomoć imala preko 16 tisuća intervencija

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE PROŠLE GODINE IMAO REKORDAN BROJ INTERVENCIJA -

POŽEGA - Oni uvijek nekud žure, na njihovom vozilu često se čuju sirene koje glasno zavijaju i vide plava rotacijska svjetla. To su žuta kombi vozila s označenim crvenim križem koju koriste medicinske ekipe Hitne pomoći kojima idu na neke od intervencija. Netko ih je pozvao iz ovog ili onog razloga, a oni IMG 8230su uvijek spremni jer je to njihovo "poslanje", pomoći u svakom trenutku onome kome je liječnička pomoć u tom trenutku najpotrebnija. Kada ih u njihovom užurbanom kretanju na cesti vidimo uvijek se zapitamo što se dogodilo, kuda idu? Oni jako dobro znaju kuda idu, jer su "negdje" pozvani, a što ih očekuje i kakvu će pomoć trebati pružiti nikada točno ne znaju.

Ovih smo se dana malo više zainteresirali o radu osoblja u Zavodu za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije ili bolje rečeno o onima u Hitnoj pomoći u kojoj se danonoćno dežura. Kada smo kod njih došli raditi ovaj prilog zatekli smo na svu sreću vedru i mladu kompletnu medicinsku ekipu u smjeni, nisu na terenu, što je dobro. Kada oni nisu na terenu slobodno se može reći da nema kritičnih situacija u zdravstvenom smislu. U njihovim se prostorijama, ambulantama, pozivnom centru i drugim prostorijama pridružio i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić s kojim smo se zadržali u kraćem razgovoru. 

IMG 8265Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić- Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije ima ukupno 60 zaposlenih. Imamo tri ispostave, u Požegi, Pleternici i Pakracu. U Požegi u smjenama radimo sa dva TIM-a. TIM 1 je onaj koji ima liječnika i dva medicinska tehničara dok je TIM 2 onaj koji ima dva medicinska tehničara. U Pakracu od ove godine radimo s TIM-om 1 u kojem je liječnik i dva medicinska tehničara dok je u Pleternici TIM 2 koji ima dva medicinska tehničara. Naše osoblje koje radi u Hitnoj pomoći, bilo da se radi o liječnicima ili medicinskim tehničarima sustavno se educira, pohađaju različite tečajeve, u cilju pružanja što boljeg i kvalitetnijeg pružanja zdravstvene zaštite - istakao je na početku našeg razgovora ravnatelj Barišić ne krijući veliko zadovoljstvo s radom svoje ekipe na koju gotovo da nema nikaKvih primjedbi. 

Ravnatelj Barišić nam je pojasnio kako je pozivni centar, dojavna jedinica za cijelu Požeško-slavonsku županiju na jednom mjestu, u Požegi gdje se primaju svi pozivi, a koji su poslovi uređeni prema "Norveškom kriteriju". Naglasio je kako se svi pozivi određuju i zaprimaju prema stupnju hitnosti i shodno tome ekipe upućuju na teren.

IMG 8248- Svaki TIM ima različiti oblik edukacije. Dispečeri u dojavnoj jedinici su viši medicinski tehničari koji su za te poslove educirani i svake tri godine odlaze na dodatne edukacije - dodaje ravnatelj Barišić naglašavajući kako Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije ima sedam vozila 4x4 s propisanom standardnom medicinskom opremom te da su u dolasku još dva nova vozila.

Gledajući na prethodne godine bio je neznatno povećan broj intervencija u 2017. godini. Na području cijele Požeško-slavonske županije bilo je 16.172 intervencije. U taj broj intervencija su uključeni pregledi pacijenata u hitnoj ambulanti - ordinaciji 11.840, odlazak u kuću pacijenata zbog pogoršanog zdravstvenog stanja 3.171 te na teren 1.161 koji se broj najviše odnosi na prometne nesreće.

Najveći broj intervencija se odnosi na Požegu gdje je bilo 11.604 intervencije dok je na području Pakraca i IMG 8294Lipika bilo 4.210 intervencija, a u Pleternici koja je ispostava počela s radom od 1. srpnja 2017. godine 358 intervencija.

Za istaći je posebnost požeško-slavonskog Zavoda za hitnu medicinu u tome što je pridobio jednog mladog liječnika koji se odlučio za odlazak na specijalizaciju iz Hitne medicine. Rijetkost je da se, posebno mladi liječnici, odluče na specijalizaciju iz Hitne medicine. Očekuje se da će troškovi specijalizacije biti financirani kroz projekt EU na koji je poslana aplikacija.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska