Ispiši ovu stranicu
Utorak, 30 Siječanj 2018 09:27

Povodom obilježavanja 40. godina postojanja veliki koncert u Sportskoj dvorani

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠNI KONCERT KULTURNO-UMJETNIČKOG DRUŠTVA"ORLJAVA" PLETERNICA -

PLETERNICA – KUD „Orljava“ Pleternica obilježio je jedan značajni jubilej 40. godina postojanja i bogatog rada od 1977. godine, a tim povodom kao završnu svečanost i kao poklon svojim sugrađanima pripremili su veliki koncert. Na koncertu će prikazati jedan presjek 40 godina stvaralaštva i čuvanja tradicije pleterničkog kraja a održat će se 11. veljače od 18 sati u Sportskoj dvorani. KUD „Orljava“ danas broji 60-tak članova koji su aktivni u nekoliko sekcija, a za slavljenički koncert najavili su i posebne goste.

- KUD Orljava proslavio je prošle godine 40. obljetnicu, bila je to godina u kojoj je Grad Pleternica dao svom kulturno-umjetničkom društvu i Godišnju nagradu za tu visoku obljetnicu, no došli smo do zajedničkog zaključka kako je ta visoka obljetnica i odličan povod za jedan cjelovečernji koncert za građane Pleternice, sve svoje stare članove i simpatizere te sve koji vole tradiciju i kulturu – istakla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, koja se prisjeća da je dugi niz godina bila članica folklora i sudjelovala u priredbama, smotrama i na gostovanjima, koje joj sada na žalost obveze ne dozvoljavaju.

- U tih 40 godina, kroz društvo je prošlo preko dvije tisuće članova, od djece, odraslih, tamburaša, plesača do onih koji su podupirali rad kroz pomoći i donacije. Član sam već 23 godine, vrlo sam ponosan kao i drugi naši članovi jer živimo za tu ideju, za Pleternicu i njene običaje. Prošli smo kroz cijelu Hrvatsku, ali i sve zemlje u okruženju. Bili smo u većini dijelova Europe, ostala nam je jedino još Amerika. Zaista se imamo čime pohvaliti, a uvjeren sam kako smo u svim nastupima kvalitetno i lijepo prezentirali našu paorsku nošnju, našu pjesmu, ples ali i našu Pleternicu – rekao je predsjednik KUD-a Goran Kovačević.

- Predstaviti ćemo folklornu baštinu cijele Hrvatske. Naime, osim što nastojimo očuvati folklornu baštinu svog kraja, paorije, nastojimo proširiti vidike te na pozive za gostovanja odgovoriti proširenjem repertoara u smislu koreografiranog folklora. Osim pjesmama i plesovima Požeške kotline predstaviti ćemo se i Pastirskim običajima ovog kraja ali i pjesmama i plesovima Posavine, Međimurja i Korduna. Nastojimo proširiti svoj repertoar i tako možda prizvati i neke nove članove koje i ovom prilikom pozivamo – istakla je voditeljica folklora Vesna Valentić Berač.

- To je obol našeg dugogodišnjeg rada, ali želimo i prikazati još neke stvari koje do sada nismo prikazali. Pozvali smo i Hrvatski gajdaški orkestar i gospodina Stjepana Večkovića iz Zagreba. Oni su jedini takav orkestar u Hrvatskoj, po prvi puta nastupaju u Požeštini i vjerujem kako će doista uveličati našu proslavu – zaključio je predsjednik KUD-a Kovačević i pozvao sve nekadašnje članove KUD-a Orljava koji su se razišli da dođu na ovaj slavljenički koncert, sve Pleterničane da dođu i daju podršku svom KUD-u.

U holu dvorane posjetitelje očekuje i izložba rukotvorina sekcije „Snašine rukotvorine“, a ulaz na koncert je besplatan.