Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 09:36

Obilježili 95. godišnjicu postojanja i bogatog rada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČEŠKA BESEDA KAPTOL 1923. – 2018. -

KAPTOL – Sada davnog 25. siječnja 1923. godine u Kaptoli je osnovana Čehoslovačka beseda, koja je od toga vremena bila nositelj svih kulturnih, prosvjetiteljskih i gospodarskih djelatnosti. Osnovana je nakon što je samo godinu i pol prije formiran Čehoslovački savez u Kraljevini SHS, uglavnom u naseljima i gradovima gdje je bilo veći broj čeških i slovačkih doseljenika koji su na ove prostore počeli dolaziti od 1868. godine. Kaptol je jedno od naselja gdje su u velikom broju doselili Česi, pa je početkom 20. stoljeća češko stanovništvo u Kaptolu bilo većinsko. Već 28. listopada 1924. osnivaju Češku dopunsku školu koju pohađa 27 učenika, a prva učiteljica Jindra Horakova dolazi iz Osijeka. Od 1925. godine u Kaptol dolaze učitelji i budući emisari, Miroslav Vaclavek i Jindra Požar, koji će svojim radom obilježiti sve aktivnosti Čeha u kaptolu sve do 50-tih godina.

Već 1931. godine Češka beseda Kaptol kupuje zgradu i nakon adaptacije u njoj uređuju Češki dom. U toj aktivnosti sudjeluje oko 120 čeških obitelji iz Kaptola, a dom je svečano otvoren 5. lipnja 1932. godine. Kupnjom i uređenjem prostora Češkog doma, danas Doma Češke besede Kaptol zaokružena je infrastrukturna konstrukcija za očuvanje Čeha i njihovog nasljeđa u Kaptolu. Svih godina do danas Češka beseda je u Kaptolu bila nositelj brojnih kulturnih manifestacija, običajnih svečanosti, od kojih čak 4 puta „Žetvenih svečanosti“, kao centralne proslave svih Čeha i njihovih društava u Hrvatskoj i okolnim državama, prosvjetiteljskih jer čitavo vrijeme u raznim organizacija postoji i Češka škola, te zabave, najpoznatija je „Josefovska zabava“. Rad s mladima je uvijek bio prioritet, pa se održavaju i smotre mladih folklornih skupina, od 1980. godine „Naše jaro“, koje traje do danas, a također ga posjećuju češka folklorna društva iz nekoliko susjednih država.

Danas u Češkoj besedi, koju već kao predsjednik vodi 20 godina Zdenko Tauš, djeluju pjevačka skupina „Zlate udoli“, folklorna skupina „Červena sukynka“ i glazbena skupina „Bohemia“, u kojima djeluje preko 60 članova.  Financijski rad Besede pomaže RH preko Savjeta za nacionalne manjine, Savea Čeha u Republici Hrvatskoj, Požeško-slavonska županija, Općina Kaptol, Češka Republika i brojni pojedinci.

Čestitke za ovu veliku obljetnicu uz podršku daljem radu Češke besede u Kaptolu, dali su načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednica Saveza Čeha u RH Ana-Maria Štruml-Tuček i saborski zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Predsjedništvo Češke besede Kaptol uručilo je priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima, zajednicama i društvima. Uslijedio je nastup folklornih skupina nekoliko Čeških beseda.

Galerija slika