Subota, 27 Siječanj 2018 21:04

Proslave Vincelova u Požeštini završile već tradicionalno najvećom feštom na Trgu sv. Vinka u Vetovu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

6. VINCELOVO U VETOVU U ORGANIZACIJI UDRUGE VINOGRADARA, VOĆARA I VINARA „VETERI CASTRA“ -

VETOVO – Po 6. puta vetovačka Udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ i ove godine je bila završna svečanost obilježavanja ovog najvećeg vinogradarskog blagdana, koji simbolizira početak nove vinogradarske godine u Požeštini. Vetovčani to već tradicionalno rade uvijek u prvu subotu nakon blagdana sv. Vinka, i to rade odlično. Posebno se pripreme za ovu najveću vinsku feštu u svom kraju, prirede sve suhomesnate proizvode sami dva tjedna prije, a vetovačke udruge i restorani prirede i šest kazana graha. Tradicionalno jelo Vincelova je vincelovski ražanj, štap na kojemu je nabodena slavonska mesna kobasica i komad slanine, kojih je pripremljeno i više od tisuću. Samo kupnjom čaše s natpisom Vincelovo u Vetovi 2018. posjetiteljima je bila dostupna sva hrana besplatno i vina u količinama koje se mogu podnijeti. Znači nitko iz Vetova nije mogao otići žedan niti gladan.  Sve je organizirano velikim zalaganjem članova udruga i svih mještana Vetova, što je svakako ključ uspjeha da je Vetovu već niz godina najveće Vincelovo u Požeštini.

Na svom Trgu sv. Vinka u središtu naselja Vetovo u malom pokaznom vinogradu kojega su zasadili prije šest godina, proveli su blagoslov i prvo orezivanje loze. Trsove, ali i sve nazočne posjetitelje i vinare blagoslovio je vetovački župnik vlč. Tomo Mrnjac, a prva orezivanja su uz članove Udruge Veteri Castra koji su zalijevali trsove prošlogodišnjim vinom, odradili požeško-slavonski župana Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir i predsjednik Veteri Castre Branko Jakobović. Pridružio im se i poznati pjevač, koji je i član udruge Stjepan Jeršek Štef, koji za sebe kaže da je već više Vetovčan nego Osječan. Na pozornici su odlično zabavljali mladi tamburaši novog TS De Gotho, a na vatri se pekli vincelovski ražnjevi. Članovi konjogojstvene udruge su sa svojim lijepim konjima i ukrašenim zapregama vozili zainteresirane kroz Vetovo.

Nakon mladih tamburaša pozornicu su zauzeli oni malo stariji i već prokušani tamburaši Posegane, koji su na koncertu pratili i Stjepana Jeršeka Štefa, a za kraj od 19 sati na pozornici je nastupila popularna Cecilija sa svojim bandom i dodatno zapalila atmosferu, sada već nekoliko tisuća prispjelih gostiju koji su u potpunosti ispunili sredite Vetova.