Subota, 27 Siječanj 2018 12:31

Obilježavanje „Dana mimoza“, dana borbe protiv raka vrata maternice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JAVNO ZDRAVSTVENA AKCIJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO I LIGE PROTIV RAKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Prekrasne žute mimoze, mediteransko cvijeće na Trgu sv. Trojstva već niz godina su znak da se održava „Dan mimoza“ Dan borbe protiv raka vrata maternice. Obilježavanje kao javno zdravstvenu akciju organiziraju Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Ligom protiv raka Požeško-slavonske županije. U sklopu događanja prodajom doniranih mimoza prikupljat će se sredstva za rad požeške Lige protiv raka.

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre više od 100 žena. Na području naše županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti, kaže predsjednica Lige dr. med. Jasminka Kovačević, specijalista javnog zdravstva, koja upozorava da se od  raka vrata maternice može uspješno zaštititi, odgovornim spolnim ponašanjem, redovnim odlaskom na ginekološke preglede i Papa-test, te unazad nekoliko godina zaštitom besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa). Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ukoliko se razumiju prednosti.

 - Rak vrata maternice bolest je o kojoj uopće ne bi trebali govoriti, jer s današnjim mogućnostima medicine, nje uopće ne bi trebalo biti. Postoji dovoljno učinkovitih načina i sprječavanja nastanka i ranog otkrivanja te liječenja i nadam se kako će ta bolest doista uskoro postati povijest. Što se treba dogoditi kako bi do toga stvarno došlo? Prvi korak je zaštita djevojčica besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa) koje se provodi i kod nas u županiji, odgovorno spolno ponašanje među mladima, te redoviti odlazak na ginekološke preglede i Papa-test. Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ako se razumiju prednosti tih zaštita – istakla je dr. Kovačević.

Prim. dr. sc. Nikola Gotovac, tajnik Lige zahvalio se donatorima koji već četiri godine doniraju mimoze, obitelji Ine i Mihe Palameta s otoka Šipana, a ove godine donaciju mimoza dobili su i iz Rovinja.