Subota, 27 Siječanj 2018 10:46

Otvorena izložba školskih likovnih radova i promovirana nova zbirka pjesama „Staze“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠIO ŠKOLSKI PROJEKT „CESARIĆ U CESARIĆU“ -

POŽEGA – OŠ Dobriša Cesarić iz Požege po 13. puta provela je višetjedni školski projekt „Cesarić u Cesariću“ u kojemu na stihove velikog požeškog i hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića po kojemu škola nosi ime, potiču učenike na razne oblike stvaranja. Tako se učenici izražavaju na pojedine teme iz pjesama u likovnom i literarnom radu, ali i kroz ostale predmete, od hrvatskog do zemljopisa i povijesti, ali i dramskom, novinarskom, povijesnom, foto i video grupom. Brojne su teme već obradili ovih proteklih 13 godina, uvijek nešto pronašli u Cesarićevim pjesmama, od ljubavi, svijetlosti, ljepote, likovnosti, i dr.

Ove godine zajedno s požeškom Udrugom PožArt te slikaricom Snježanom Mekić Delić i profesorom likovne umjetnosti Domagojem Kripom crtali su s uljem na platnu na stihove Dobriše Cesarića, a literarno nadareni učenici od nižih do viših razreda, stvarali su svoju poeziju. Svi likovni radovi poslužili su kao mozaik za izradu školskog plakata i naslovnice nove 6. po redu Zbirke Staze, a svi radovi su izloženi u holu na izložbi.

U nazočnosti brojnih uzvanika, učenika i učitelja u holu škole otvorena je izložba koju je otvorio dogradonačelnik Ferdinand Troha u nazočnosti pročelnice županije dr. sc. Vesne Vlašić i ravnateljice škole Zvjezdane Krip. Pohvaljena je ustrajnost učenika i učitelja u provođenju jednog ovako dugog školskog projekta, koji je jednostavno sada postao tradicija. U nastavku u školskoj knjižnici koja nije mogla primiti sve posjetitelje, održana je i promocija Zbirke Staze koja na naslovnici nosi sve likovne radove iz projekta, a unutar korica uz literarne radove donosi i sve likovne radove u color tisku, te time donosi jednu vrlo lijepu i atraktivnu zbirku poezije i likovnih radova. Promocija je održana u knjižnici jer se u školi Dobriše Cesarića zbog radova na novoj školskoj sportskoj dvorani morao prije srušiti jedan dio škole, a tamo je upravo bila velika dvorana i restoran školske kuhinje gdje se inače odvijaju priredbe i manifestacije. No svi su ipak zadovoljni i učenici, roditelji i učitelji, jer će za dvije godine dobiti nove i dodatne prostote za nastavu, novu školsku kuhinju i restoran, te ono što su najviše čekali, veliku sportsku dvoranu prilagođenu za sve sportove.

Zbirka Staze donosi nekoliko poglavlja, koja su uredili sami učenici i učitelji, za tiska ju je pripremila i otiskala požeška Agencija za marketing i izdavaštvo kruna, a predstavili su je sami učenici, autori pjesama i likovnih radova.