Nedjelja, 14 Siječanj 2018 19:04

Uz 172 kotlića fiš paprikaš kuhali Krčma Zlatni lug i tjednik Kronika požeško-slavonska

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

5. MEMORIJALNA FIŠIJADA GEZA GUDLIN OSJEČKOG RESTORANA SLAVONSKA KUĆA -

OSIJEK – Nekoliko ulica u osječkoj Tvrđi bilo je prepuno tronožaca, kotlića, vatri, mirisa ribe i fišpaprikaša iz čak 172 kotlića i tisuću članova ekipa koje su kuhale na 5. Memorijalnoj fišijadi Geza Gudlin osječkog restorana Slavonska kuća, pod nazivom Gezijada 2018. Ovu fišijadu posjetilo je nekoliko tisuća posjetitelja.

Impozantan je to bio broj kotlića, kao na rijetko kojoj fišijadi viđen, te svakako pohvale za organizatora jer je uspio osigurati za sve natjecatelje, pravi prirodni drveni tronožac, ribu, vodu, drva, kuhanu tjesteninu, vino, mineralnu vodu, kruh, posude i pribor za jelo, kecelje za sve kuhare. Natjecatelji su samo trebali donijeti začine i svoj kotlić, te svoje kuharske tajne. Kuhanje se odvijalo uz ugodnu tamburašku glazbu nekoliko romskih tamburaških sastava. Natjecatelja je bilo iz cijele Slavonije, do Zagreba i Zagorja koje je predstavljao Davor Dretar Drele, te susjednih država, od Mađarske do Vojvodine.

Požegu su predstavljale dvije ekipe, nešto brojnija ekipa Krčme Zlatni lug koja je imala i promotivni štand, a stotine Osječana nahranila sa svojim namazom od čvaraka i masti na domaćem kruhu i naravno fiš paprikašem, te nešto manja ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska. Kako je Kronika noć prije imala svoju 6. Švarglijadu, sve pobjedničke švargle ponijela je u Osijek i ponudila Osječanima na degustaciju.  Svi su bili oduševljeni kvalitetnim švarglima, a posebne pohvale dobio je i švargl Mesne industrije Papuk koji je osvojio Veliku zlatnu plaketu. Tjednik Kronika je kuhao veliki fiš paprikaš za brojne goste na štandu.

 No obje požeške ekipe nisu se plasirale na pobjednička mjesta, nego su bile pri dnu ljestvice, jer se na ovoj fišijadi birao „najgori fiš“ po ocjeni posebnog ocjenjivačkog suda. Zadovoljni su Požežani bili što im je izmakla ova titula, a nagrada su im bile stotine Osječana koji su pojeli sve što se skuhalo kod Požežana.