Nedjelja, 14 Siječanj 2018 10:09

Šampionski švargl Davora Baričevića iz Grabarja, a po glasovanju posjetitelja Maria Kube iz Jakšića

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NA 6. ŠVARGLIJADU PRISTIGLA 22 UZORKA IZ 3 SLAVONSKE ŽUPANIJE -

GRABARJE - Održana je 6. po redu Švarglijada u Grabarju u organizaciji KUD-a „Poljadija“ Grabarje i tjednika Kronika Požeško-slavonska, na koju su pristigla 22 uzorka iz 3 županije. Natjecali su se najbolji majstori švargla iz Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije. Nije bilo lako stručnom žiriju, jer su svake godine švargli sve kvalitetniji, jer se proizvođači sve više trude da ovu poznatu mesnu deliciju rade što kvalitetnije. „Švarglijadi“ su se ove godine pridružili i veliki proizvođači sa svojim uzorcima, a ponovno je svoje sudjelovanje s dva uzorka potvrdila i Mesna industrija Papuk Kutjeva d.d.

Nakon ocjenjivanja najviše bodova, čak 89,5 bodova dobio je švargl pod rednim brojem 2, proizvođača Davora Baričevića iz Grabarja, te tako osvojio i plaketu Šampiona Švarglijade. Vrlo visoke ocjene i Veliko zlato osvojili su uzorci Mesne industrije Papuk i OPG Marije Ribičić iz Grabarja, koja je već bila i šampion proteklih godina. Zlatne medalje osvojili su Željko Begović iz Drškovaca, Željka Butorac iz Grabarja, Tomislav Hip iz Srednjeg Sela, Ivan Marinclin iz Vetova i Željko Turalija „Valpovački kotlić“ iz Valpova. Ostali uzorci osvojili su srebrne i brončane plakete i zahvalnice. Nagrade su uručili predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić, dogradonačelnik grada Kutjeva Ivica Malnar, predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević i urednik tjednika Kronika Vladimir Protić.

Svi posjetitelji u dvorani Vatrogasnog doma u Grabarju degustirali su sve uzorke i glasovali na glasačkim listićima za najbolji švargl po ocjeni publike, a najviše listića dobio je švargl Maria Kube iz Jakšića. Posjetitelji na Švarglijadi uređuju i svoj stol u nekome od starih običaja i slavonske baštine, a nagradu za najljepši stol u slavonskom štihu osvojili su članovi KUD-a Orljava iz Pleternice.

Nakon službenog natjecanja nastavilo se sa zabavom, a plesni podij napunili su mladi tamburaški sastav De Gotto iz Grabarja i izvrsni tamburaši „Žute dunje“ iz Cernika.