Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 11 Siječanj 2018 11:49

Učenica pobjednica Valentina Grbeš vodi svoj cijeli razred u Strasbourg

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NOVI USPJEH UČENIKA EKONOMSKE ŠKOLE POŽEGA NA EUROPSKOM PROJEKTU EUROSCOLA -

POŽEGA – Ekonomska škola u Požegi već desetak godina sudjeluje u europskim projektima, od mobilnosti, razmjene učenika, usavršavanja jezika, Erasmus+ i drugim projektima, a upravo su se pokazali kao pobjednici na još jednom projektu. Učenica Valentina Grbeš pobijedila je na video natječaju u programu Euroscola u kojemu je prikazala što je „europska unija donijela pozitivno mladima“, a za temu je uzela sebe i svoje selo.

IMG 1567- Riječ je o redovitom školskom programu Europskog parlamenta za učenike srednjih škola 16-18 godina​ koji im omogućuje da na praktičan način uče o europskim pitanjima, postanu zastupnici Europskog parlamenta na jedan dan, susreću se s učenicima iz drugih država EU, vježbaju svoje vještine stranih jezika. Od 2013. godine do danas u programu Euroscola sudjelovalo je preko 800 hrvatskih srednjoškolaca iz svih dijelova Hrvatske, iz više od 30 srednjih škola različitih usmjerenja. Mi smo se prijavili prvi put i odmah osvojili prvo mjesto, u iznimno kvalitetnoj konkurenciji – istakla je mentorica prof. Lidija Gerstman.

Video je snimila i montirala učenica 3.b razreda, Valentina Grbeš, a jedini glumac u filmu njen je brat, Matej Grbeš iz 1.a Ekonomske škole. Valentina je iznimno aktivna u Erasmus+ projektima, ranije u svojoj OŠ Mladost Jakšić, a nastavila je i u Ekonomskoj školi.

- Kao nagradu, dobili smo putovanje u Strasbourg, na simulaciju plenarne sjednice 25. siječnja 2018., za 24 učenika i dva nastavnika u pratnji, u potpunosti plaćeno sredstvima Europske unije. Ja sam odlučila povesti cijeli svoj razred, jer većina njih nije imala do sada mogućnosti putovanja po Europi, a uspjeli smo prijaviti i našeg glavnog glumca i jednog njegovog prijatelja iz razreda, iako su godinu mlađi no što Euroscola traži. Po temi smo ja i moj brat osmislili video u kojemu je on pričao gdje sam ja sve sudjelovala u Erasmus+ projektima, s kojim sam posjetila do sada u Španjolsku, Bugarsku, Poljsku, a dovela sam i ugostila učenike iz Italije, Španjolske, Poljske, Litve. Upoznala sam puno ljudi, njihove kulture što je sve doprinijelo mom razvitku kao osobe i svima preporučujem da se uključuju u projekte – istakla je Valentina Grbeš, koja se trenutno, iako su školski praznici priprema sa svojim razredom za teme koje će u Strasbourgu obrađivati. na put kreću 23. siječnja a vraćaju se 27. siječnja.

Učenica Sara Kudrić vodi pripreme u razredu na teme koje su dobili: - Dobili smo šest tema o kojima ćemo raspravljati, a to je okoliš i obnovljivi izvori energije, sigurnost i ljudska prava, europska godina kulturne baštine, budućnost Europe, migracije i zapošljavanje mladih. Podijeljeni smo u četiri grupe i u parlamentu u Strasbourgu s drugim učenicima iz Latvije, Litve, UK, Portugala, Španjolske i drugi EU država ćemo raspravljat o tim temama i postavljati pitanja. Usavršavat ćemo svoje znanje engleskog jezika i zapravo pričati o tome što nam je dobro Europa donijela.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska