Srijeda, 10 Siječanj 2018 12:14

Poklonili se pjesniku Dobriši Cesariću obilježivši njegov 116. rođendan

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

13. GODINU ZA REDOM UČENICI I UČITELJI OŠ DOBRIŠE CESARIĆA POLOŽE VIJENAC VELIKOM PJESNIKU -

POŽEGA – Povodom obilježavanja 116 godina od rođenja velikog požeškog i hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića, 10. siječnja podno spomen ploče na njegovoj rodnoj kući učenici i učitelji OŠ Dobriše Cesarića iz Požege održali su kratki umjetnički program pročitavši nekoliko njegovih pjesama. Na spomen ploču na rodnoj kući pjesnika, ravnateljica škole Zvjezdana Krip i dogradonačelnik grada Požege Ferdinand Troha postavili su vijenac.

 - Mi smo škola koja nosi ime našeg pjesnika Dobriše Cesarića i svake godine, već trinaest godina za redom provodimo školski projekt „Cesarić u Cesariću“. Započinje ovim polaganjem vijenca na spomen ploču, a nastavlja se nizom aktivnosti u samoj školi. Želimo ove godine povezati likovno stvaralaštvo s poezijom. U suradnji s udrugom PožArt naši učenici će na Ceasarićeve pjesme nastojati oslikati na platnu svoj doživljaj poezije. Nakon toga organizirat ćemo izložbu tih likovnih radova, a isto tako tiskat ćemo i  promovirati zbirku literarnih i likovnih radova „Staze“. Organizirat ćemo i susrete za učenike s poznatim književnicima i pjesnicima, a kroz ostale nastavne aktivnosti proučavamo Cesarićevu poeziju, istakla je ravnateljica Krip, koja dodaje da je uz uz glazbenu od prošle godine, ove godine tema likovno stvaralaštvo na temu pjesama Cesarića. Na taj način žele svake godine na neki drugi način obraditi Cesarićevu poeziju.

Učenike je pozdravio i dogradonačelnik Troha zaželjevši im što uspješnije njihove Cesarićeve dane. – Drago nam je da škola koja nosi ime našeg pjesnika, te da ima brojne aktivnosti cijelog siječnja. Grad Požega će podržavati takve aktivnosti, a pozdravljam i ono čime se i svi vi veselite da je krenula gradnja vaše sportske dvorane. Dogradonačelnik je također recitirao jednu Cesarićevu pjesmu o završetku novog krova, simbolički to povezujući sa novim krovom buduće sportske dvorane.