Utorak, 09 Siječanj 2018 11:07

Trideset mladih obučavaju se za lovce, te dva za lovočuvare

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SEMINARI LOVAČKOG SAVEZA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ZA IZOBRAZBU KADROVA -

POŽEGA – Nastavljajući izobrazbu kadrova Lovački savez Požeško-slavonske županije organizirao je u svojim prostorijama seminare za lovačke pripravnike i lovočuvare koji će trajati sljedeća dva tjedna. Polazi ih 30 kandidata za buduće lovce iz Požeško-slavonske i susjednih županija, te dva kandidata za lovočuvare.

DSC 3506- Dobro je da vi dolazite kao mladi ljudi čime ćete tu ulaskom u naša lovačka društva pomladiti njihove redove – kazao je Božidar Terzić, predsjednik Povjerenstva za izobrazbu. Pozdravne riječi kandidatima na početku edukacije uputio je predsjednik Županijskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović.

- Lov vam može mnogo pomoći u korištenju slobodnog vremena, te donijeti opuštanje, zadovoljstvo, druženje i boravak u prirodi, najvažnija stvar u lovu je sigurnost, a vi ćete popraviti dobnu strukturu ovdašnjih udruga – istakao je Vujnović.

Prije početka seminara polaznici su dobili potrebnu literaturu, a 28. siječnja je predviđeno polaganje pismenog i usmenog ispita.

DSC 3508Predavači i ispitivači su iskusni lovci stručnjaci iz ovog kraja, a bit će obrađeno niz tema počevši od lovačke discipline i etike, a u na strelištu ovog saveza u Bzenici pokraj Pleternice na praktičnom dijelu obuke upoznat će se s rukovanjem lovačkim oružjem i gađanjem iz lovačkog pištolja, sačmarice i lovačkog karabina. To je posebno značajno jer se većina polaznika nije u djetinjstvu i mladosti imala priliku upoznati s oružjem.

- Imala sam u požeškoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi, gdje sam završila za veterinarskog tehničara, predmet Lovstvo, pa sam se upoznala i to me zainteresiralo – kazala nam je polaznica Ivona Turina iz obližnjih Alaginaca kojoj nitko u obitelji nije bio lovac, no jeste odabranik njenog srca i njegova obitelj. Polaznici nisu krili zadovoljstvo početkom seminara.

DSC 3516- Otac i djed su bili lovci tako da mi je dosta toga poznato, a niz prijatelja s posla su također lovci pa želim s njima poći – istakao je David Matokić iz Vetova. On će se nakon polaganja ispita uključiti u rad tamošnjeg LD „Vranovac“.

Tekst/foto: J.T.