Srijeda, 27 Prosinac 2017 11:55

Uz veselu pjesmu i zvuke violine i šargije kolo nije stajalo

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRADICIONALNA ZAVIČAJNA PRIREDBA 6. „BOSANSKO PRELO“ UDRUGE KOMUŠANA -

BLACKO –  Po 6. puta Udruga Komušana i prijatelja Komušine s područja općine Brestovac, koja okuplja raseljene žitelje s područja župe Komušina u srednjoj Bosni,  organizirala je zavičajnu priredbu „Bosansko prelo“.  Priredba je održana pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, grada Požege i općine Brestovac, te medijskim pokroviteljstvom tjednika Kronika požeško-slavonska i portala Požega.eu u dvorani Bijela kuća u Blackom. Okupilo se tako nekoliko stotina Komušana, a potporu organizaciji ove godine dali su im Posavljaci požeškog kraja, pa je to bilo pravo Bosansko prelo. Odazvao se i veći broj po Europi raseljenih zemljaka koji su tijekom Božićnih blagdana došli iz inozemstva svojim kućama na zimski odmor.

Na početku su svoje bogatstvo nošnji, običaja i kola iz starog kraja pokazali članovi KUD Komušina iz brestovačkog kraja, a sve goste je pozdravio predsjednik Udruge Komušana Jozo Ilić, koji se zahvalio pokroviteljima i sponzorima bez kojih ni ova priredba ne bi išla dalje. Istakao je dobar odaziv posjetitelja ove godine, te najavio bogati program i zabavu za sve uz violinu i šargiju.

Gosti večeri su bili saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk iz Slavonskog Broda, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, predsjednik Općinskog vijeća Brestovca Tomo Vrhovac i drugi.

Posebno veselo sve goste i Bosance pozdravio je požeški gradonačelnik Puljašić. - Slavonija je bogata upravo zbog vas, različitost nas je spojila i oplemenila, a hvala vam na vašem doprinosu boljitku ovoga kraja. Ja sam rođeni Slavonac, a zahvaljujem i vama koji živite izvan naše domovine, koji se rado u nju vraćate i izgrađujete je. Uz najljepše čestitke želim svima da se vidimo i nagodinu.

Čestitke je uputila i zastupnica Maksimčuk, ali i pozvala sve Bosance da čuvaju svoje običaje i nošnje, te poštuju one u kraju gdje su došli. - Pronašli ste ovdje novi dom, razišli se širom Europe i svijeta, a poručujem vam da čuvate svoje običaje. Istakla je da je Vlada RH donijela odluku o pomoći od milijun kuna za izgradnju mosta u Slatini da se može lakše ići u Kondžilo o svetkovini Velike Gospe.

Kroz cjelovečernji program nastupile su izvorne grupe „Dobojski dukati“, „Usorski izvori“ i Braća Jozić, te solisti Anto Ilić Olja i Mirko Ilić Miko.