Utorak, 26 Prosinac 2017 12:50

Ovaj dan trebamo slaviti kao pobjedu, no još uvijek imamo i nestalih osoba iz tog logora

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

26. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA ZATOČENIKA I ZATVARANJA LOGORA BUČJE -

BUČJE – Po zaista lijepom i sunčanom dan na blagdan sv. Stjepana, na mjestu gdje su u zloglasnom logoru Bučje, stradali brojni Hrvati odmah početkom Domovinskog rata, održano je obilježavanje 26. godišnjice od oslobađanja zatočenika i zatvaranja logora. Okupili su se brojni rodbina i prijatelji zatočenika, suborci, preživjeli logoraši i delegacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, grada Pakraca, grada Požege, Požeško-slavonske županije, delegacija Vlade RH uz spomenik i kapelicu sv. Antuna Opata, kako bi odali počast svojim najmilijima. U Bučju je osnovan prvi srbočetnički logor 17. kolovoza 1991. godine. U samo nekoliko mjeseci kroz njega je prošlo oko 300 hrvatskih branitelja i civila. Kada su u prosincu započele borbe za oslobođenje u Požeštini i zapadnoj Slavoniji, logoraši su preseljeni u Staru Gradišku i neke druge logore, a najveći dio je razmijenjen na Gavrinici u Pakracu 16. siječnja 1992. godine. Sudbina za 22 osobe još uvijek se ne zna.

Vijence i svijeće ispred spomen kapele za mučenike logora Bučje položili su izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, zajedno s Koordinacijom braniteljskih udruga grada Virovitice, te pripadnicima 123. požeške, 127. virovitičke i 136. slatinske brigade, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar branitelja general Tomo Medved, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem, te načelnikom općine Kaptol Milom Pavičićem, delegacija grada Pakraca, delegacija grada Požege predvođena zamjenikom gradonačelnika Ferdinandom Troha, predstavnici 123. brigade predvođeni zapovjednikom pukovnikom Matom Tomaševićem i PU požeško-slavonske predvođeni načelnikom Željkom Grgićem, te preživjeli logoraši.

General Alojz Tomašević zahvalio se svima koji su na drugi dan blagdana Božića odvojili svoje vrijeme i podsjetili se dana stradanja, ali i oslobađanja ovog zloglasnog mjesta i otvaranja puta prema zapadu i gradu Pakracu. Podsjetio je da se još uvijek nije vrednovalo na pravi način ratovanje u Zapadnoj Slavoniji, koje je bilo početak svih kasnijih ratnih operacija i prvo oslobođenje okupiranih teritorija RH. Nakon višegodišnje inicijative da se uvede medalja i orden Zapadna Slavonija, za sve koji su sudjelovali u bitkama za oslobađanje ovog dijela Hrvatske, sada se čeka odluka Sabora RH.

 - Hvala vam što ni 26. godina poslije ne zaboravljate ni žrtvu, ali i ponos i entuzijazam koji smo tada imali. Međusobno uvažavanje i poštivanje, partnerski i prijateljski odnos, očuvanje stvarnih i istinskih vrijednosti i temelja, najsnažnijeg, koji je ovdje u Bučju prije 26. godina postavila jedna generacija ljudi koja je preuzela sudbinu Hrvatske u svoje ruke. Bez obzira na žrtvu donijeli smo odluku obranit ćemo i osloboditi svoju Domovinu i to smo učinili. Današnje vrijeme pred nas stavlja nove izazove, ali s onim entuzijazmom, zajedništvom i domoljubljem koje smo imali tada, riješit ćemo uz povjerenje jedni u druge i međusobno uvažavanje i poštovanje. Previše je podjela u našem društvu – istakao je ministar Medved pozivajući na optimizam i zajedništvo.

---------------------------------------------------------------------------

Božić prije 26 godina i dan poslije ostavio je duboki trag u povijesti za Požeško-slavonsku županiju. Na sam dan Božića 1991. godine Oružane snage Hrvatske vojske, točnije pripadnici 123. brigade u sklopu Operacije “PAPUK 91” – napadne akcije “Pecaljka” postigle su veliki vojni uspjeh – oslobođeno je područje Kamenske i Mijača. Tom akcijom pripadnici 123, brigade još jednom su rekli “idemo dalje”. Oslobađanjem tog dijela područja koje je bilo u sastavu bivše općine Slavonska Požega bio je najveći blagdanski poklon iz razloga jer je otklonjena još jedna opasnost koja je prijetila području Požeštine. Završetkom te akcije, odmah se krenulo u još jednu napadnu akciju, tada zvanu “VELEBIT” u kojoj je na današnji dan, 26. prosinca 1991. godine, oslobođeno zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela na širem području. Tim akcijama 123. brigada spaja se sa ostalim slavonskim brigadama 127.  iz Virovitice i 136. iz Podravske Slatine. Od tog dana otvoreno je prometovanje cestovnim pravcem od Požege prema Pakracu kojim se nije moglo kretati zbog okupacije tog dijela prometnice.