Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017 09:46

Načelnik Kovačević predao ključeve potpuno opremljenog navalnog vatrogasnog vozila

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DVD JAKŠIĆ DOBIO NOVU DONACIJU IZ AUSTRIJSKOG TIROLA -

JAKŠIĆ - Vatrogasci DVD Jakšić ponovno su s ponosom i zadovoljstvom stali u svečani postroj ispred svog Vatrogasnog doma, jer uslijedila je primopredaja novog vatrogasnog vozila. Ključeve potpuno opremljenog vatrogasnog navalnog vozila načelnik općine Ivica Kovačević predao je Marku Jarošu, zamjeniku zapovjednika DVD Jakšić. On je s ključevima zadužio vozača koji je pripremio vozilo za prezentaciju okupljenim vatrogascima, ali i građanima Jakšića, te vatrogasnim čelnicima Požeštine i Požeško-slavonske županije.

 - Radi se potpuno opremljenom navalnom vatrogasnom vozilu Iveco Magirus koje smo dobili u sklopu donacije Vlade pokrajine Tirol iz Republike Austrije. To je vozilo koje može prevesti uz vozača sedam vatrogasaca, ima pumpu srednjeg i visokog tlaka s cisternom od 2.000 litara vode, dobili smo ga potpuno opremljen. Ima i svoj električni agregat s monitorom i rasvjetnim stupom za noćna djelovanja, svu opremu za gašenje, a mi smo u njega ugradili još jedan alat za tehničko spašavanja i tehničke intervencije. On je iako polovno vozilo u izvrsnom stanju, sa samo 20.000 prijeđenih kilometara, besprijekornog i urednog voznog stanja – istakao je predsjednik DVD Jakšić, Ivan Baša, koji dodaje da imaju još jedno veće navalno vozilo Iveco koje su uz pomoć DUSZ i Općine Jakšić kupili prije nekoliko godina. Uz kombi za prijevoz vatrogasaca Jakšički vatrogasci su sada u potpunosti opremljeni za sva djelovanja po požarnim opasnostima na području općine Jakšić, ali i za druge intervencije u slučaju elementarnih nepogoda i za spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Svi vatrogasci su opremljeni sa osobnom zaštitnom opremom, imaju svu potrebitu skupnu opremu za zaštitu i spašavanje na čemu zahvaljuju općini Jakšić i Požeško-slavonskoj županiji na pomoći u opremanju.

 - Ovo je još jedno od ukupno 60 vozila koje smo od 2005. godine dobili od Vlade Tirola. Prvo smo donacije dobivali za Vatrogasnu zajednicu Pakrac-Lipik, a od 2010. godine i za Vatrogasna zajednicu Požeštine gdje smo opremili vatrogasna društva na području cijele županije. Uglavnom su to navalna vozila, dvoje 18 metarske hidraulične ljestve, nekoliko vozila tehničke namjene i nekoliko kombija za prijevoz vatrogasaca i opreme. Bilo je tu puno donacija alata za tehničke nezgode i spašavanje u prometu, agregata za struju, pumpi za ispumpavanje vode, osobne zaštitne i skupne opreme, tako da smo mi po svim zakonskim potrebama i procjenama od požarne opterećenosti u potpunosti opremljeni i spremni. Ovaj ciklus donacija iz Tirola sada je pri kraju za Požeško-slavonsku županiju, dolazi još samo nekoliko vozila koja su ranije dogovorena, a sada donacije sele na istok, na Vukovarsko-srijemsku županiju - istakao je predsjednik VZŽ Željko Petrović.

Vatrogasno navalno vozilo blagoslovio je župnik župe sv. Barbare, vlč. Tihomir Bilešić i sve vatrogasce koji će u njemu odlaziti na intervencije.

Zbog potreba da se više vozila garažira i veće potrebe za vatrogasnim spremištem DVD Jakšić se javio na natječaj i podnio prijavu za projekt proširenja i dogradnje Vatrogasnog doma, izgradnju još jedne garaže za vozilo, te izgradnju vatrogasnog tornja. Očekuju pozitivno rješenja svoga projekta i radove u slijedećoj godini.