Nedjelja, 10 Prosinac 2017 10:32

Treći „Vinski bal“ vetovačkih vinara uz Martinjski običaj kršenja mošta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA "VETERI CASTRA" IZ VETOVA OKUPILA SVE ČLANOVE -

LUKAČ – Po treći puta, jedna od najaktivnijih vinskih udruga, „Veteri Castra“ iz Vetova organizirala je Vinski bal, druženje svih članova sa supružnicima i članovima obitelji. Na bal su uvijek pozvani i prijatelji Udruge i oni koji podržavaju rad udruge vinara na razne načine. Predsjednik Udruge, Branko Jakobović pozdravio je sve  goste ovoga sada tradicionalnog, 3. po redu Vinskog bala, koji organiziraju svake godine u drugom, od dva ugostiteljska objekta na svom području, pa je ovaj bal organiziran u Ribarskoj kući u Lukaču. Udruga će nastaviti sa svojim bogatim radom, a uskoro kreću i sa pripremama za svoju veliku manifestaciju Vincelovo na otvorenom, koja se proteklih godina profilirala kao najveća vincelovska manifestacija u Požeštini.

Udruga broji preko 70 aktivnih članova, a i bal je prilika da se učlane i novi članovi.  su bili i novi članovi udruge unazad nekoliko dana, koji su se iz posebnog zadovoljstva pridružili u članstvo udruge. Jedan od redovnih, ali posebnih članova je svakako i poznati pjevač, Stjepan Jeršek Štef iz Osijeka, koji sve goste na vinskom balču počasti s jednim blokom svojih pjesama i uspješnica iz prošlih godina. Poseban član, koji se istakao kao veliki sponzor i donator udruge, je Robert Topalušić, ugostitelj iz Baške s otoka Krka, koji je i veliki kupac vetovačkih vina, kojemu su ovom prilikom vetovački vinari uručili i zahvalnicu.

Ove godine su u sklopu bala organizirali i Martinje s tradicionalnim pučkim običajem krštenja mošta, koji je prikazao kutjevački vinski biskup Fio. Za ovu zgodu izabran je i biser kum Goran Šutalo, prijatelj i sponzor udruge, koji je uz ovu priliku dobio i kumovnicu, koja mu omogućava da cijele godine obilazi vinske podrume i kuša vina.

Uz odličnu svečanu večeru, od nekoliko jela, koja je poseban specijalitet imala divljač u umaku od gljiva, buncek, prženi kiseli kupus s domaćim kobasicama i palentom i kao završno palačinke za desert. Organizirana je i bogata tombola, uz simboličnu cijenu, a prikupljena sredstva služit će za rad udruge. Uz ponajbolja vina vetovačkih vinara, plesni podij nije bio nikada prazan, a sve je potrajalo do jutarnjih sati. Za zabavu su ove godine bili zaduženi članovi tamburaškog sastava Bisernica.