Subota, 09 Prosinac 2017 10:05

Uz simpozij, savjetovanje i kontrola zdravlja građana diljem Požeštine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAPOČELI 9. „ŠTAMPAROVI DANI“ JAVNO ZDRAVSTVENA MANIFESTACIJA -

PLETERNICA – Po 9. puta Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar organizira trodnevnu Javno zdravstvenu manifestaciju „Štamparovi dani“ na području cijele Požeštine. Održava se i međunarodni simpozij zajedno s Europskim udruženjem za higijensko inženjerstvo i dizajn i Medicinskim fakultetom u Zagrebu te brojnim zdravstvenim stručnjacima o zdravim stilovima života.

Sve je započelo javno zdravstvenom akcijom u kojoj su studenti 5. godine medicine u središtima Pleternice, Požege, Velike i Kutjeva na štandovima pružali javno zdravstvene savjete i kontrolirali zdravlje građana, mjerili krvni tlak i glukozu u krvi te provodili anketu o zdravom stilu života građana i rizicima za moždani udar.

Međunarodni simpozij održava se u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici već petu godinu za redom, a glavna tema simpozija je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva, ističe predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar, dr. Ivan Vukoja. On već sada najavljuje, jubilarni 10 . Štamparove dane koji će se održati u godini kada se obilježava 130 godina rođenja i 70 godina smrti Andrije Štampara. Dodaje kako sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života.  - Što smo u stanju učiniti u prevenciji kroničnih bolesti i promociji zdravlja i zdravih stilova života te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca i sveopće javnosti možete poslušati na simpoziju uz raspravu s eminentnim stručnjacima iz navedenog područja. Uvjereni smo da samo zajedno, inter i multidisciplinarno, okrenuti ideji zdravog življenja, možemo učiniti iskorak u zaustavljanju negativnih trendova, pobolijevanja i gubitka kvalitete života i povećanog mortaliteta uzrokovanog nezdravim stilovima.

Posjetili smo štand u Pleternici gdje su se građani Pleternice vrlo rado odazivali na poziv da naprave kontrolu svog zdravlja i saslušaju savjet o zdravijem načinu života, a kontroli se odazvala i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, zajedno sa svojim zamjenikom Domagojem Katićem i velikim brojem građana. Pleterničani uglavnom sa šećerom stoje dobro, no imaju malo povišeni tlak, pa će morati primijeniti savjete o manjem korištenju soli, više fizičke aktivnosti i zdravoj prehrani.