Petak, 08 Prosinac 2017 21:34

„Moj posao – moja budućnost“ poticanje samozapošljavanja nakon školovanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

2. MEĐUŽUPANIJSKI SAJAM VJEŽBENIČKIH TVRTKI I PROJEKT EKONOMSKE ŠKOLE POŽEGA -

POŽEGA - Ekonomska škola Požega prijavila je manifestaciju „Moj posao – moja budućnost“ na Javni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za gospodarsku manifestaciju te dobila sredstva za njeno održavanje.

Opći cilj manifestacije Moj posao – moja budućnost je poticanje i promidžba poduzetništva, kroz prezentacije i radionice, učenički sajam, panel raspravu s poduzetnicima i prezentaciju mogućnosti povlačenja EU sredstava i prezentaciju mjera HZZ-a za zapošljavanje.

 - Kroz ovu manifestaciju također želimo povezati učenike Ekonomske škole Požega sa učenicima škola gostiju, poslovnih partnera vježbeničkih tvrtki, koji imaju iskustva u vježbeničkim tvrtkama, te sa stvarnim (mladim) poduzetnicima koji su uspješno pokrenuli svoje start up tvrtke. Poduzetnici će razmijeniti iskustva te potaknuti učenike na samozapošljavanje nakon završetka školovanje, ali i pronaći  nove potencijalne i kvalitetne radnike za svoje tvrtke - istakla je ravnateljica škole, Marinka Parac, dipl. oec.

Uz manifestaciju „Moj posao – moja budućnost“ održan je i 2. Međužupanijski sajam vježbeničkih tvrtki, u dvorani Obrtničkog doma u Požegi, na kojemu je sudjelovalo svih 12 vježbeničkih tvrtki  Ekonomske škole Požega te 10 vježbeničkih tvrtki iz drugih županija, Virovitice, Bjelovara, Nove Gradiške, Osijeka, Valpova.  Učenici su na sajmu međusobno pregovarali i sklapali poslove. Osnivanjem i vođenjem poslovanja tvrtke, simulacijom poslovanja, obavljanjem svih radnih zadataka učenici bi trebali bolje razumjeti sustav tržišnoga gospodarstva kako bi razvili osobnu kreativnost  i inovativnost važnu za poticanje poduzetničkoga duha i interes za samostalno vođenje i obavljanje posla u stvarnome poslovnom svijetu.

Na otvorenju sajma uz ravnateljicu Parac, sve djelatnike vježbeničkih tvrtki i njihove mentore, ravnatelje osnovnih i srednjih škola, te ostale goste pozdravili su ispred pokrovitelja sajma Požeško-slavonske županije, pročelnica društvenog odjela dr. sc. Vesna Vlašić i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha.

 - Ponosna sam što je naša škola uspjela dobiti sredstva za ovu manifestaciju. Ekonomska škola će biti i slijedeće godine domaćin regionalnog natjecanja Mladi poduzetnik. Ovaj događaj je važan za mlade ljude, susrest s poduzetnicima, s ljudima koji im mogu prenijeti svoja iskustva i odgovoriti na niz pitanja koja ih zanimaju. Želim budućim mladim poduzetnicima da nađu mogućnosti i okolnosti te da budu kreatori svoje budućnosti – rekla je je pročelnica Vlašić.

Tijekom trajanja sajma, u Gimnaziji Požega, održana je panel rasprava na temu „Poduzetništvo u Požeško-slavonskoj županiji“ na kojoj su uspješni mladi poduzetnici razmijenili svoja iskustva s učenicima kako bi ih potakli na otvaranje vlastitih tvrtki nakon obrazovanja i usmjerili ih na daljnje obrazovanje s kojima će kasnije lakše pronaći radno mjesto. Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega, Mihael Rukavina i Martina Keller, održat su predavanje  na temu „Informiranje i savjetovanje o mogućnostima samozapošljavanja“  u kojemu je bila riječ o korištenju mjera aktivne politike zapošljavanja i samozapošljavanja, dok je Tomislav Obradović iz Regionalne razvojne agencija Požeško-slavonske županije – Panora održao predavanje o „Mogućnostima i uvjetima za ostvarivanjem poticaja za samozapošljavanje iz EU fondova“.