Petak, 08 Prosinac 2017 09:55

Obnova koja znači život školi i lakše školovanje za učenike

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE PODRUČNE ŠKOLE LJESKOVICA, OSNOVNE ŠKOLE STJEPANA RADIĆA ČAGLIN -

LJESKOVICA - Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin je uz pomoć Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. prijavila područne škole u Ljeskovici i Djedinoj Rijeci na Javni poziv „Energetska obnova zgrade i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ referentne oznake 4c1.3.

Održana je početna konferencija povodom početka projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Ljeskovica, čime počinje realizacija samoga projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 479.325,71 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 214.817,70 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Škola se uz pomoć Panore prijavila i na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, od kojeg je odobreno do 88.603,78 kn.

Početnoj konferenciji nazočili su predstavnici Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, ravnateljica čaglinske škole Snježana Švajda i direktorice RRA Panora, Senka Horvat.

 - Ovo nije samo obična obnova jedne područne škole i zadržavanje škole u prostoru, nego je ujedno i zadržavanje ovog naselja, jer u njemu će zbog boljih uvjeta školovanja ostati mlade obitelji s djecom. Često puta u tim selima opstanak škole znači i opstanak sela – istakao je načelnik općine Bardač.

 - Možda bi jeftinije bilo djecu dovesti autobusom u Čaglin, no upravo ti najmanji učenici onda izgube puno vremena u putovanju, od ranog jutra do poslijepodne. Ovako je djeci od 1. do 4. razreda osigurano školovanje u njihovom selu, a sada će to biti i puno ljepše i komfornije, a uz ovu jednu učionicu adaptirat će se i druga učionica u kojoj će se održavati nastava stranog jezika, energetski će se izolirati cijela škola, od fasade, negrijanog tavanskog prostora i podova, što će u konačnici uz veću udobnost dovesti i do ušteda energije – istakla je ravnateljica Švajda.

Energetskom obnovom zgrade financirane su aktivnosti izrade glavnog projekta, povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, povećanje toplinske zaštite poda prema tlu, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, izvedba rampe za invalide i osobe smanjene pokretljivosti, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost projekta, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Energetska obnova zgrade će rezultirati uštedom toplinske energije za grijanje u iznosu od 57,84% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C.

Završetak projekta se očekuje do kraja svibnja 2018. godine.

osnovni elementi vidljivosti