Breadcrumbs

Nedjelja, 03 Prosinac 2017 11:10

Prikazali folklor i običaje Rame, Dalmacije, Bosne, romske i ukrajinske. ali i domaće slavonske

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVIČAJNO DRUŠTVO KUD „RAMA“ IZ PLETERNICE ORGANIZIRALO 11. SMOTRU „OBIČAJI STAROG ZAVIČAJA“ -

PLETERNICA – Kada su prije 11. godina, upravo formirano Zavičajno društvo KUD „Rama“ iz Pleternice počeli svoju smotru, organiziranu povodom Dana grada Pleternice, želeći prikazati domicilne običaje svih doseljenika u Pleternicu i Požeštinu, imali su samo tri grupe. Tada su svojim sugrađanima prikazali koje to kulturno naslijeđe su donijeli sa sobom, svoju nošnju, običaje, hranu, priče iz života. Ustrajali su na tome jer se smotra svidjela i Pleterničanima, ai šire, svake godine smotra je postajala bogatija, a na ovim posljednjim bude i desetak gostujućih folklornih skupina, uglavnom predstavnika nacionalnim manjina, ali i iz pojedinih krajeva Hrvatske i BiH. Iz male kinodvorane prešli su u Sportsku dvoranu koja je u međuvremenu izgrađena uz tamošnju OŠ fra Kaje Adžića, te postali zanimljiva i cijenjena smotra. Cilj im je osim što su željeli drugima prikazati svoje stare običaje, ne dozvoliti da im u novim krajevima nestanu njihovi običaji, te da ih prenesu na mlade naraštaje, sada i djecu treće generacije doseljenih Ramljaka.

To svakako osim vrijednih članova društva KUD „Rama“ moramo zahvaliti jedinstvenom i vječno aktivnom, neumornom Juri Vidakušiću, predsjedniku, inicijatoru i kreatoru nastupa, piscu scenarija scenskih prikaza, piscu pjesama za gusle, samoukom guslaru i stalnom animatoru aktivnosti. Nezaobilazni Jure i ovaj puta pozdravio je sve goste i posjetitelje u dvorani, a zahvalio se i gradu Pleternici na potpori, financijskoj, koja im omogućava organizaciju ovih smotri.

Gostujuća društva pozdravila je i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, rođena Pleterničanka ali ramska snaha, koja ima posebni senzibilitet za Ramce. - Ramci su naselili plodne slavonske njive, a otada zajedno razvijamo ovaj pleternički kraj, njegujemo običaje i tradiciju – istakla je gradonačelnica Jozić otvarajući 11. smotru.

Osim domaćina koji su smotru počeli ramskom pjesmom i kolima, te pričom 8-godišnjeg dječaka koji se osvrće za Ramom iz koje odlazi, baca zadnji pogled na Ramsku dolinu i odlazi u nepoznato, koju je na guslama izveo i otpjevao Jure Vidakušić, nastupili su KUD Putalj iz Kaštel Sućurca koji su imali čak tri izlaska na veliku pozornicu i prikazali pjesme i plesove od Solina, starogradske splitske, do Trogira, KUD Šijaci iz Biškupaca sa svojim dječjim folklorom, KUD “Brodski biseri” iz Bosanskog  Broda s dinamičnim plesovima brodske Posavine, UKPD Ukrajina iz Slavonskog Broda s živopisnim nošnjama i vrlo atraktivnim plesom, HKUD “Slavonija” iz Jakšića s običajima i pjesmama svoga kraja, romski KUD Darda sa običajima i plesovima baranjskih Roma, Izvorno folklorno društvo župe Potkraj iz Turbeta kod Travnika. Bio je to splet stvarno raznolikih običaja, živopisnih nošnji, raznih narodnih instrumenata karakterističnih za kraj iz kojeg dolaze. Cijeli program vodile su već po treći puta, nadahnute „Snaše sa sokaka“, Ljiljana Bagarić i Željka Maričić iz Vukovara, koje su čitavo vrijeme između nastupa folkloraša držale posjetitelje u svojim pričama, koje su uvijek završavale salvama smijeha. Na kraju su svi sudionici nastavili s opuštenom zabavom uz svečanu večeru, te prikazali još toga iz svoga kraja.