Ispiši ovu stranicu
Subota, 02 Prosinac 2017 13:01

Otkriveno novo spomen obilježje poginulim braniteljima sa simboličnih 11 stupova

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA POGIBIJE JEDANAESTORICE HRVATSKIH BRANITELJA NA BAZI PAPUK

VELIKA / PAPUK - Pod snijegom vrhova Papuka, obilježena je 26. godišnjica pogibije jedanaestero hrvatskih branitelja na Bazi Papuk, koji su 02. prosinca 1991. godine, silazeći za zadatka obavljenog na Bazi uletjeli u neprijateljsku zasjedu. Tom prilikom 11 hrvatskih vitezova položilo je svoje živote na oltar domovine. Mjesto pogibije obilježeno je nakon toga velikim kamenom i pločom s imenima poginulih branitelja, a ove godine krenulo se u izgradnju i postavljanje novog spomen obilježja. Arhitektonsko rješenje za spomen obilježje dao je poznati arhitekt Andrija Rusan, a sastoji se od 11 inox stupova, visokih 11 metara, širokih 11 cm, koji su postavljeni u raspored kako su pali poginuli branitelji. Ovi vitki stupovi lagano se njišu na vjetru i simboliziraju trajno sjećanje na 11 hrvatskih vitezova.

Otkrivanju spomenika nazočio je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar branitelja, general Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Niko Jurilj, požeško-slavonski župan, general  Alojz Tomašević i troje djece poginulih branitelja otkrili su novu spomen ploču u koju su upisana imena svih jedanaest poginulih hrvatskih branitelja. Nakon toga obratili su se okupljenim roditeljima, suprugama i djeci poginulih, predstavnicima braniteljskih udruga, vojske, policije i velikom broju okupljenih ovom svečanom činu otkrivanja cijelog spomen kompleksa, koji još u potpunosti nije završen. Radove izvodi tvrtka Konstrukt Požega, a konačni završetak i cjelovito rješenje očekuje se na proljeće.

 - Nalazimo se ovdje na spoju dvije županije, na velebnoj gori Slavonije, na Papuku, na prostoru gdje se 91. branila Hrvatska. Ovo je sveto tlo naše domovine, gdje je agresorska vojka Miloševiću podložna, učinila zlo, pokrenula jedno kolo kojim je htjela slomiti Hrvate i njihovu domovinu, oduzeti nam čast, ponos i pravo osjećati se slobodnim. Jedanaest heroja, jedanaest prijatelja, jedanaest vitezova na našoj Papuk planini dali su ono najljepše što su imali, svoje živote. Mi danas nakon 26 godina možemo živjeti u slobodnoj, neovisnoj i priznatoj RH. Ova planina nikoga ne mazi, ali prihvaća svoje sinove i kćeri, koji se žele odužiti svojoj domovini i reći da ovaj prostor nikada nije bio ničiji, nego jedino naš, da su ovdje bili i da će biti Hrvati u svojoj domovini. Ovo spomen obilježje, ovih jedanaest stupova od vječnog materijala, daju poruku da njihovi životi nisu pali uzalud, da oni žive vječno – istakao je župan Tomašević koji se zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovaj spomen izgradi, posebno arhitekti Rusanu, ministarstvima, načelnicima općina i gradonačelnicima gradova koji su sudjelovali u izgradnji.

 - Danas 26. godina od pogibije naših junaka na Papuk planini svjedočimo činu odavanja počasti ljudima koji su voljeli svoju domovinu, ljudima koji su bili spremni dati svoj život za domovinu i ljudima koji su obilježili našu noviju hrvatsku povijest. Oni su sve nas preživjele obvezali i na trajni spomen, na tu zimu 91. Drage obitelji vi se 26 godina nosite s tom boli, iako je danas prohladno, u našim srcima tinja ljubav i žar, jednako onako kakov su imali oni prije 26 godina. Moramo činiti sve da se ova žrtva ne zaboravi. Neka ovaj spomenik bude svjetionik svima, kada nam je teško, da dođemo na ovo mjesto, da nam ovo mjesto pokazuje put da se ne nasučemo na hridi, neka nas usmjerava prema pravom putu – rekao je ministar Medved.

Podno 11 vitkih stupova vijence su položili izaslanstva udruga roditelja poginulih branitelja, žena i djece poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata,izaslanstvo predsjednice RH, izaslanstvo predsjednika Vlade RH, izaslanstvo Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županom Tomaševićem, izaslanstvo grada Požega predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem, izaslanstva gradova Pakraca, Lipika, Pleternice, Kutjeva, općina Velika, Brestovac, Kaptol, izaslanstvo Ureda državne uprave u Požegi, izaslanstva vojske Vojarne 123. brigade i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava Zagreb, policije PU požeško-slavonske, izaslanstvo JU Park prirode Papuk, Vatrogasne zajednice i JVP Požega, područne škole Tomo Perić iz Buka, Odreda izviđača Požega te prijatelji i rodbina poginulih branitelja.

Učenici Područne škole Tomo Perić iz Buka, koja nosi ime po poginulom branitelju Tomi Periću, govorili su svoje prigodne stihove, a molitvu je predvodio župnik župe sv. Augustina Velika, preč. Mario Sanić uz vojnog vikara vlč. Željka Volarića. Načelnik Općine Velika Vlado Boban priredio je prijem za sve sudionike svečanosti u novim prostorijama općine Velika.

Galerija slika