Utorak, 21 Studeni 2017 14:15

Učenici na radionici „Snimi film mobitelom“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROVEDBA NATJEČAJA „RUKSAK (PUN) KULTURE“ U POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOJ ŠKOLI -

POŽEGA - Poljoprivredno-prehrambena škola prijavila se na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja "Ruksak (pun) kulture" u srpnju 2017. godine, te je odabrana za provođenje projekta.

Projekt Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi ( razdoblje 2015.-2020. godine), dio je nacionalnog dopunskog programa podrške u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a vezano uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci - književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici kojim će omogućiti djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući “široko područje".

Škola je dobila radionicu iz područja vizualne umjetnosti s nazivom: Snimi film mobitelom koja je namijenjena učenicima srednjih i viših razreda osnovnih škola te je njen osnovni cilj u jednome danu snimiti filmove uređajem koji svi učenici posjeduju.

Izvođači radionice su Matija Drniković, student druge godine diplomskog studija audiovizualne i multimedijske produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu koji honorarno radi u Nukleus filmu kao junior producent i asistent produkcije i Lana Kosovac, voditeljica Filmske škole Kinokluba Zagreb na kojoj predaje pisanje scenarija i filmsku režiju, a završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti i magistrirala filmsku i TV režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

- Učenici koriste vlastite mobitele za snimanje filmova i mobitele mentora, u slučaju da netko ne posjeduje mobitel, svakako ćemo mu ga kao organizatori osigurati. Kako će učenici većinu praktičnih vježbi raditi grupno, dovoljno je u načelu svega nekoliko pametnih telefona za održavanje radionice – istaknula je Lana Kosovac dodavši kako će u uvodnom dijelu polaznicima prezentirati program same radionice te će gledati i analizirati kratke filmove snimljene mobitelom koji su zapaženi na svjetskoj razini.

- Pritom ćemo objasniti filmske pojmove, režijske i montažne postupke, elemente filmske gramatike i priče te ćemo zajedno s polaznicima nastojati pronaći klasična filmska obilježja unutar ove moderne i naizgled banalne forme. Cilj je, dakako, pokazati kako je sva filmska obilježja moguće naći u filmovima snimljenima pametnim uređajima te kako se i takvi uratci mogu zvati filmom u punom smislu te riječi – dodaje Kosovac.

- Teorijski se prolaze sve produkcijske faze nastanka filma te se učenici upoznaju s filmskim zanimanjima. Uspoređuju se konvencionalne metode nastanka filmova s onima snimanima mobitelima. Učenici u grupama snimaju jednostavne filmove koje su netom prije osmislili. Cijeli se proces izvodi pod pažljivim mentorstvom, a potom se prolaze osnove teorije montiranja filmova te se prikazuje praktična primjena jednostavnijih programa za montažu – objasnio je Matija Drniković.

Djeca, mladi, odgajatelji, učitelji i nastavnici moći će i nakon ove radionice nastaviti razvijati te snimati kratke filmove. Filmovi snimani mobitelom mogu poslužiti kao odlična nadopuna mnogim sadržajima predmeta, a učenici bi s novim stečenim znanjima i promišljanjima o snimanju filmova mogli za zadaću dobiti, primjerice, da snime film o nekom liku iz lektirnog romana ili o nekoj prirodnoj fascinaciji za predmet biologije. Po završetku radionice bit će moguće primijeniti audiovizualno promišljanje stečenih znanja što će učenicima omogućiti zanimljiviji, praktičniji i aktualniji način savladavanja cjelina iz školskih predmeta. U konačnici, učenici će osvijestiti da im mobitel kojeg svakodnevno koriste, služi za mnogo više toga od onoga što su prije mislili.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska