Nedjelja, 19 Studeni 2017 11:11

Cjelovečernji koncert HKD „Istra“ iz Pirana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO „VILA VELEBITA“ IZ POŽEGE UGOSTILO SLOVENSKE ISTRIJANE -

POŽEGA – Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ iz Požege ponovno se pokazalo kao odličan organizator kulturnih događaja, pa Požežane osim svojih koncerata i kulturnih događanja, počasti i s odličnim gostovanjima. Ovoga puta u Gradskom kazalištu pripremili su cjelovečernji koncert s gostima iz Pirana, članovima Hrvatskog kulturnog društva „Istra“ iz Pirana i Mješovitog pjevačkog zbora „Korona“ iz Umaga.

HKD „Istra“ osnovano je 1998. godine i ima preko 600 članova. Osim folklorne grupe ima i pjevačku, ali i sportske sekcije. Čuva hrvatsku kulturnu baštinu slovenskog istarskog kraja. Najveće je hrvatsko društvo u Sloveniji i svakako poveznica Hrvatske i Slovenije i faktor očuvanja hrvatskog kulturnog identiteta u slovenskoj Istri i hrvatske nacionalne manjine. Društvo je izvelo istarske, tršćanske pjesme i kola, ali i dubrovački Lindžo. Mješoviti pjevački zbor „Korona“ izvelo je cijeli niz od istarskih pjesama, do dalmatinske pjesme, ali i kontinentalnog dijela Hrvatske.

Na kraju su zajedno zbor i folklorno društvo izveli poznatu ariju i završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca, koju su posjetitelji kazališta ispratili dugim pljeskom. Uz predsjednika Vile Velebita, prof. dr. sc. Josipa Fajdića, koncertu su nazočili predsjednici gostujućih društava iz Pirana i Umaga, te zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.