Subota, 18 Studeni 2017 10:44

Nosi ljubičasto i podigni palac za palčiće

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU -

POŽEGA – Po prvi puta i u gradu Požegi obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, koji se u Hrvatskoj obilježava nekoliko godina u 25 gradova. Sve organizira Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“, a u Požegi nekoliko mama palčića udružile su se i organizirale ovo prvo obilježavanje. Pozivu se pridružio i grad Požega, pa je Trg sv. Terezije obojan u ljubičasto, letjeli su baloni od sapunice, a svi su imali ljubičaste balone i ljubičaste majice. Okupilo se dvadesetak roditelja palčića, i njihovi članovi obitelji, a na kraju su u zrak pustili pedesetak balona na kojima su ispisana imena malih palčića, najmanjih ali pravih boraca koji su to pokazali svojom borbom za život.

“Ova inicijativa je počela prije osam godina,  a ove se godine uključila i Požega jer shvatili smo kako ima dovoljno roditelja u našem gradu i kako bi bila šteta ne obilježiti ovaj dan. Cilj nam je osvijestiti okolinu o problemu prijevremenog rođenja, jer roditelji često nailaze na nerazumijevanje. Za sada u Požegi nemamo udrugu ali se nadamo  kako ćemo uspjeti organizirati podružnicu Kluba u Požegi –istakla je inicijatorica požeškog obilježavanja, i sama roditelj palčića, Jelena Vukoja Juričević iz Mihaljevaca.

Podršku i osobno došao je dati požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je tom prilikom u susretu s djecom i roditeljima rekao. - - Sva su naša djeca anđeli, a ovo su anđeli borci. Kada startate s minus 10 i opet dođete prvi na sto metara – što reći?! Medicina je danas napredovala i omogućuje da ova prekrasna djeca, ovi anđeli, mogu imati mogućnost i priliku za život. Oni to dokazuju danas ovdje, a Grad Požega će i dalje davati potporu u provedbi ovakvog oblika aktivnosti.