Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Studeni 2017 21:39

Požežanima predstavili bogatu nakladničku djelatnost Zavoda

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA MATICA HRVATSKA PREDSTAVILA ZNANSTVENI ZAVOD HRVATA U MAĐARSKOJ -

POŽEGA – Ogranak Matice hrvatske u Požegi predstavio je Požežanima rad Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, te posebno odabranu nakladničku djelatnost Zavoda, koji djeluje od 2004. godine u Pečuhu. Uz dr. sc. Vesnu Vlašić, predsjednicu ogranka MH, o Zavodu i njihovim izdanjima govorili su dr. sc. Stjepan Blažetin, ravnatelj Zavoda, te Silvestar Balić i Lilla Trubić, zaposlenici Zavoda u Pečuhu. Predstavljanje je održano u knjižnici požeške Gimnazije.

- Zavod je utemeljila RH i Hrvatska samouprava kao glavna organizacija Hrvata u Mađarskoj. Djeluje uz financijsku potporu mađarske Vlade koja godišnje izdvaja do 65 tisuća eura. Naši ciljevi su koordinirati i vršiti sva znanstvena istraživanja vezana za Hrvate u Mađarskoj uz nakladničku djelatnost. Istražujemo od povijesti, do povijesti jezika, književnosti, sociologije, politologije, no u tome smo ograničeni jer u Zavodu ima od nedavno samo troje zaposlenih. Pokrenuli smo jednu biblioteku „Biblioteka nova“ u sklopu koje objavljujemo rezultate istraživanja, a s druge strane imamo seriju zbornika radova, koji nastaju na dvogodišnjim simpozijima koje organiziramo s Filozofskim fakultetom u Pečuhu – ističe ravnatelj Silvestar Balić.

U suradnji s Mađarskom akademijom znanosti organiziraju Kroatološki znanstveni skup, a nakon skupa izdaje se zbornik radova. Prošle godine tema je bila Sigetska bitka i pogibija Zrinskog.

– Nastojali smo u Mađarskoj napraviti jedan skup koji će tematizirati Zrinske u Mađarskoj ali na hrvatskom jeziku. Budući da je Zrinski jedan od najvećih mađarskih heroja, a s druge strane i naš veliki heroj. Taj zbornik će izaći ove godine. Ove godine krenuli smo i u digitalizaciju nekih izdanja, a prvo časopisi i novine koje su se objavljivale u Mađarskoj na hrvatskom jeziku. Neki časopisi i pogotovo godišnji kalendari su dosta nepoznati široj javnosti, a krenuli smo i u izradu Leksikona Hrvata u Mađarskoj. To će biti višegodišnji projekt, a rezultat očekujemo za pet, šest godina do kada planiramo sakupiti sva znanja o Hrvatima u Mađarskoj.  Radimo na Bibliografiji svih hrvatskih izdanja i udžbenika u Mađarskoj, što je dosta nepoznato. Pokušavamo sačuvati hrvatsku jezičnu baštinu pa pripremamo dva izdanja, prvo o međimurskim Hrvatima s druge strane Mure u Mađarskoj i drugo izdanje, Rječnik santovačkog hrvatskog govora koji sadrži 20 tisuća natuknica, šokačkih, novoštokavskog ikavskog govora koji je sastavio Željko Mandić. To je knjiga od 900 stranica, a donosi riječi iz mađarskog dijela Bačke, preko Dunava – istakao je ravnatelj Blažetin.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika