Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 10:58

Uz pečenog vola i ponajbolja kutjevačka vina zaplesalo tisuće planinara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MARTINJE JE PONOVNO PROSLAVLJENO NA TRGU GRAŠEVINE U KUTJEVU -

KUTJEVO – Jedinstveni u svijetu Trg graševine u Kutjevu ponovno je svjedočio tradicionalnoj pučkoj ceremoniji krštenja mošta i rađanje novog mladog vina, uz tisuće posjetitelja, od kojih je najviše bilo IMG 8142planinara, iz čak 95 planinarskih društava iz Hrvatske i okolnih država. Stari i tradicionalni ceremonijal ovaj puta vodio je vinski kardinal, jedini u Hrvata, Vladimir Bauer zajedno s kutjevačkim vinskim biskupom Fiom. Uz vinske ministrante Željka Pejkovića i Igora Kovačevića, za potrebe krštenja mošta imali smo i biser kuma, Alojzija iz Zenice. On je s ponosom istakao da je čitav svoj radni vijek proveo u Željezari Zenica, dočekao mirovinu, a sada je presretan što je sa svojom suprugom u narodnoj nošnji kumovao kutjevačkom moštu. Naravno da je ovaj šaljivi ceremonijal krštenja mošta izazvao veliku pažnju i zainteresiranost posjetitelja koji su ispunili Trg graševine do posljednjeg centimetra, ali i aktivno sudjelovali u njemu. 

Ponovno se mora čestitati Planinarskom društvu Vidim, koje je svojom cjelogodišnjom aktivnošću uspjelo u Kutjevo privući tisuće planinara, te vratiti grad Kutjevo na planinarske karte i događanje koje nitko u planinarskim društvima ne želi propustiti. Zaista je trebalo puno napora prihvatiti sve planinare, organizirati IMG 8083slavonski doručak za sve, te ih povesti u planinarenje kroz okolne vinograde i padine Krndije. Nakon hodanja svi planinari pokazali su odličnu izdržljivost i snagu da još sudjeluju u plesu i slavonskom kolu na Trgu graševine, ali i degustacijama ponajboljih vina kutjevačkih vinara.

Trg graševine bio je posebno bogat i u ostaloj ponudi vinara, poljoprivrednih proizvođača, OPG-ova i ostalih proizvođača od suhomesnatih proizvoda, do meda, pekmeza, aronije, lavande, začinske paprike, do suvenira, narodnih nošnji i rekli, zlatoveza i nakita. Veliki štand sa svojim proizvodima, od vina do suhomesnatih i pekarskih proizvoda imalo je i Kutjevo d.d. Njihova ugostiteljska ponuda ponovno je bila vrh, od pečenog vola na ražnju do roštilja, tako da nije bilo onih koji su otišli gladni iz Kutjeva. Poznati „slavonski hot dog“ s domaćom kobasicom poznatog kulenara Vjenceslava Hruške ponovno je bio izbor mnogih za prezalogajiti i pripremiti podlogu za degustaciju vina.

IMG 8071Na velikoj pozornici odlično su sve zabavljali veseli tamburaši TS Rubato i pokazali se kao odlični zabavljači, koji osjete trenutak kada treba glazba za ples, a kada sve zapaliti uz slavonski bećarac i kukunješće. Tako su privukli brojne u slavonsko kolo i dobrano ih zagrijali. Ukupnom odličnom dojmu pomogao je i ne prehladan dan bez kiše, upravo pravi dan za cjelodnevnu manifestaciju na otvorenom.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska