Subota, 11 Studeni 2017 09:42

Certifikati o izobrazbi za energetski učinkovitu gradnju za 23 građevinska radnika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠEN PROJEKT CROSKILLS NA POŽEŠKOJ OBRTNIČKOJ ŠKOLI -

POŽEGA – Obrtnička škola Požega sudjelovala je u projektu Croskills, te je zajedno sa svojim predavačima postala jedan od 12 Trening centara u Hrvatskoj za dodatnu izobrazbu građevinskih radnika za energetski učinkoviti gradnju. Najveći broj polaznika bili su i redovni učenici Obrtničke škole u zanimanjima od zidara, soboslikara, tesara, krovopokrivača i fasadera, a nakon obrazovanja su se zaposlili u struci ili otvorili svoje obrtničke radnje u području građevinskih radova. Kako se u svim djelatnostima, pa tako i u građevinarstvu pojavljuju novi materijali i nove tehnike, Obrtnička škola ušla je u ovaj projekt s hrvatskim ministarstvima, da kroz programe cjeloživotnog obrazovanja obrazuje djelatnike u građevinskim strukama, s posebnim naglaskom na energetski učinkoviti gradnju.

- Kao što vidite ovdje smo kako bismo dodijelili Certifikate polaznicima prve skupine Trening centra za energetsku izobrazbu u sklopu projekta Croskills. Obrtnička škola Požega je u sklopu tog projekta bila partner i aplicirala je da bude jedan od 12 centara za izobrazbu na području Hrvatske u energetskoj učinkovitoj gradnji. Izobrazba se odnosi na operativce, one radnike koji već rade u građevinskom sektoru, a žele osnažiti i dobiti nova po pitanju energetski učinkovite gradnje – naglasila je Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole Požega.

Izobrazba je bila organizirana za šest zanimanja, zidar, soboslikar-ličilac, tesar, krovopokrivač, monter suhe gradnje i fasader. Obrtnička škola Požega je dobila dopusnicu za izobrazbu svih tih šest zanimanja na što je ponosna kako ravnateljica Šnajder tako i njene kolege suradnici i profesori. Edukacije su trajale do 30 sati a obuhvaćala je teoretski i praktični dio. Teoretski dio se obavljao u učionicama škole, a praktični u nastavnim radionicama Obrtničke škole.

- Izobrazba je za sve polaznike u sklopu projekta Croskills bila besplatna, a prva generacija je, njih 23, tu izobrazbu uspješno završila i dobivaju certifikate. Očekujemo daljnje školovanje građevinskih radnika za energetsku učinkovitu gradnju koje možda neće biti besplatno, ali će biti uz neku minimalnu naknadu ako ne iznađemo financiranje iz nekih drugih sredstava. Naši su se profesori s ove škole zdušno javili i želja im je bila da se educiraju za trenere kako bi mogla Obrtnička škola Požega postati Trening centar. Mi kao škola želimo poveznicu s našim gospodarstvom i obrtnicima u čemu, nadam se i uspijevamo jer im želimo prenositi neka nova znanja – dodaje ravnateljica Šnajder koja najavljuje i dalje ovakvih dodatnih obrazovanja za ove ali i druge struke.

Certifikate je dobilo 7 zidara, 3 soboslikara-ličioca, 1 tesar, 3 krovopokrivača, 5 montera suhe granje i 4 fasadera. Dobivanjem tih certifikata je povećana konkurentnost na tržištu jer se kroz izobrazbu naučilo primijeniti nove tehnike i materijale.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska