Ispiši ovu stranicu
Subota, 11 Studeni 2017 09:35

Uz kvalitetna vina Veleučilišta prisjetili se i sv. Martina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO VELEUČILIŠTE OBILJEŽILO PRVIH 10. GODINA ODRŽAVANJA STRUČNE PRAKSE U KLIJETI I VINOGRADIMA IZNAD VETOVA -

VETOVO / PODGORJE – Veleučilište u Požegi na lokacijama južnih obronaka Papuka, iznad naselja Vetova i Podgorja ima svoje nasade vinograda, te klijet i spremište vina. Upravo su obilježili prvih 10. godina kako na toj lokaciji i objektima provode stručnu praksu sa studentima, a nadaleko su poznati po tome što svaki student ima svoje redove u vinogradu, te svoju bačvu u vinskom podrumu u kojoj njeguje vino. Nastavni objekt i klijet postali su tako poznati diljem Hrvatske ali i u europskim državama, jer su kroz mobilnost studenata ovdje boravili i strani studenti. Ovdje se provodi i stručna nastava na popularnom studiju Vinogradarstvo, voćarstvo i vinarstvo u učionicama i stručna praksa u vinskom podrumu i laboratorijima.

Sve goste i poslovne partnere, zamjenika župana za gospodarstvo Željka Jakopovića i ravnatelje požeških institucija pozdravio je prodekan za nastavu dr. sc. Berislav Andrlić. - Cilj današnjeg događanja je uspostaviti još bolje odnose s našim partnerima iz gospodarstva i lokalne zajednice budući da s njima surađujemo deset godina na području društvenog odjela te smo ih povodom toga okupiti i ugostili kako bi razmijenili iskustva te uspostavili još bolje kontakte za budućnost. U suradnji s mentorima iz društvenog odjela i s mentorima iz partnerskih institucija mi već deset godina surađujemo u cilju unapređenja studentskog znanja.

Kako su baš dani Martinja i prisjećanje na sv. Martina, degustirala su se još u nastanku, mošt i mlada vina, a pročelnik poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić, priredio je i degustaciju vina starijih godišta, te vina koja su na raznim natjecanjima odnijela nekoliko odličja i priznanja. – Ova vinogradarska godina za nas je bila izvrsna što se tiče kvalitete grožđa, kojega je zbog vremenskih nepogoda, od mraza, tuče i ostalih nepogoda. Moram priznati, da ono što nam je ostalo je pravi dar. Sada kad je mošt u podrumu, moramo reći da je kvaliteta izvrsna i da ovo novo vino obećava.

Uz odličnu gastronomsku ponudu specijaliteta degustacija je odlično tekla, a svi su im poželjeli još mnogo godina stručne prakse na ovom lokalitetu, širenje vinogradarskih površina i još mnogo europskih projekata za razvoj i mobilnost s europskim veleučilištima i fakultetima.

Galerija slika