Subota, 28 Listopad 2017 10:30

Promovirana knjiga generala Crnjca „Tada je trebalo imati petlju“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA OSNUTKA 123. BRIGADE HV POŽEGA -

POŽEGA - Požega je dostojno obilježila 26. godišnjicu svoje brigade, 123. brigade HV Požega kroz dva dana. Sve je započelo u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, gdje niti 350 sjedala nije bilo dovoljno, jer je stotinjak ljudi još stajalo, želeći među prvima čuti što je želio reći u knjizi njihov prvi ratni zapovjednik, danas general pukovnik u miru Miroslav Crnjac. Kako svi znaju da je posljednjih nekoliko godina on teško bolestan, nepokretan i ne govori, te je knjigu dovršavao uz pomoć kompjutorske tehnike koja prati što zjenica oka gleda i napiše slovo. Na taj način, zaista mukotrpnim radom knjigu je posljednje dvoje godine dovršavao, želeći javnosti iznijeti na koji način je on doživio prve dane rata i stvaranja 123. brigade HV Požega.IMG 7295

Promociji su uz brojne branitelje iz cijele Požeštine, članove Udruga branitelja iz Domovinskog rata, roditelje poginulih hrvatskih branitelja, nazočili i članovi Generalskog zbora, 12 generala, brojni suborci generala Crnjca, načelnici, gradonačelnici i zamjenici župana Požeško-slavonske županije, ali i brojni posjetitelji koji su željeli čuti nešto o knjizi.

U ime predsjednika Vlade sve nazočne pozdravio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a u ime ministra obrane Damira Krstičevića, govorio je general Marinko Krešić koji je između ostalog naglasio: - Najmanje što možemo učiniti za naše prijatelje koji nisu dočekali slobodu jest sačuvati uspomenu na njih ovakvim projektima kakav si ti generale učinio – pisati iskreno o Domovinskom ratu i čuvati živa sjećanja.”

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je poručio: - U ime svih Požežanki i Požežana, hvala vam što ste tada imali petlju, prvenstveno Vi generale koji ste stali na čelo ponosne, legendarne 123. brigade koja je puno toga napravila za nas, za Domovinski rat. Kao Požežanin, iznimno sam ponosan kada se priča o Domovinskom ratu jer Vi generale i svi vi branitelji, tada ste pokazali što znači biti Hrvat, što znači biti hrabar. Moji suradnici i ja se obvezujemo provoditi onaj san za koji ste se vi bacili na glavu bez zadrške i straha što će biti sutra. I ja ću se baciti na glavu pa premda poginuo u pokušaju da Hrvatska bude onakva kakvu ste je sanjali i kakvu ste zaslužili. - poručio je gradonačelnik Puljašić.

Najviše emocija izazvalo je pismo general pukovnika Miljenka Crnjca koje je pročitala njegova kćer Tena.- Knjigu sam napisao jer smatram kako je potrebno ostaviti trag na dio onoga što smo proživljavali tijekom 1990. i 1991. godine u Požeškoj kotlini i da ista bude podsjetnik na naše poginule dragovoljce koji su svojom hrabrošću pridonijeli stvaranju temelja današnje Hrvatske - napisao je general pukovnik Crnjac, pojašnjavajući pri tome i kako je došao do naslova knjige.

- Kao prvo, trebalo je imati hrabrosti ilegalno nabavljati oružje usprkos napetoj IMG 7307situaciji koja je tada vladala u Hrvatskoj. Jedno je bilo biti u redovnom sastavu ili pričuvi, a drugo djelovati u ilegali. I zato je trebalo imati petlju. Drugi razlog je hrabrost koju smo mi Požežani kao i velika većina gradova kontinentalne Hrvatske imali da bi zauzeli kasarnu JNA. Kako nam je tada bilo i kakav rizik je postojao najbolje zna Željko Samardžija koji je obilazio minirana skladišta u kojima je bilo i gorivo. A možemo samo pretpostaviti koliko bi žrtava bilo da je tada došlo do detonacije. Treći razlog je što smo imali petlju krenuti u napad na borbena djelovanja samo mjesec i pol dana nakon formiranja 123 brigade. Uspjeh smo doživjeli zbog pravovremene organizacije i zbog toga što smo već u zimu 1990 godine krenuli u proizvodnju oružja. Ova knjiga će nas podsjetiti na ta ratna događanja, na te, po meni, dane ponosa i slave. Zato mislim da i građani i vojnici moraju znati o tim događajima s početka 90-tih i s kakvim smo se poteškoćama susretali. Napisao sam svoja sjećanja jer ljudski život prolazi, nestaje, ali naša i vaša djela ostat će vječna. - zaključio je general Crnjac.

- Dugo se ova knjiga iščekivala. Hvala Bogu da je završena jer znamo da je Miljenko u jako teškom stanju. Krenuo ju je pisati davno, no jedno je vrijeme sve bilo stalo da bi opet krenuo s pisanjem kada se pojavila bolest. Hvala Bogu, ugledala je svjetlo dana – rekao nam je Miroslav Crnjac, brat Miljenka Crnjca.

- Ponosna sam jer puno je truda uloženo u to, posebice zbog cijele životne situacije u kojoj se našao. Dugo je vremena prošlo da napokon iziđe na vidjelo sve što je tata držao u sebi. Bila sam jako mala kada se razbolio. U vrijeme kada me najviše sve to počelo zanimati više nije mogao govoriti. Ponosna sam na sve što je prošao i na cijelu obitelj jer u svemu smo tome zajedno. Pomogli smo svi da tata napokon kaže svoju stranu. Ponosna sam i presretni smo – s puno emocija rekla je Tena Crnjac, generalova kćer.

Knjigu su predstavili Tomislav Radonić, prof., moderator, dr. sc. Natko MartinićJerčić, urednik knjige i Željko Samardžija, brigadir u miru, recenzent knjige. Knjiga na 240 stranica, kroz osam poglavlja, podsjeća na zbivanja od početaka i tijekom Domovinskog rata, a dokumentiraju je fotografije i dokumenti iz tog vremena.

Promocija knjige imala je i humanitarni karakter, jer su za kupnju knjige donirana sredstva po vlastitom nahođenju svakoga tko je knjigu uzeo, a sav novac skupljen donacijama bit će upotrijebljen za nabavku potrebnih tehničkih sredstava Odjela pedijatrije Opće županijske bolnice Požega.

Drugog dana obilježavanja 26. godišnjice 123. brigade HV Požega kod IMG 7321spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i roditelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanstva predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva branitelja i Glavnog stožera OS RH, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem i saborskim zastupnikom Franjom Lucićem, delegacija grada Požege predvođena gradonačelnikom Darkom Puljašićem, delegacija načelnika i gradonačelnika, delegacija Vojarne 123. brigade i Policijske uprave Požeško-slavonske, delegacija Ureda državne uprave. Vijenci i svijeće položenisu i podno spomenika 123. brigadi ispred OŠ Julija Kempfa i podno biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ispred zgrade Veleučilišta u Požegi.

Nakon polaganja vijenaca održana je sveta misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade u crkvi sv. Lovre u Požegi.