Srijeda, 25 Listopad 2017 09:52

Zubomobil posjetio djecu OŠ Dobriša Cesarić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ORBIT DARUJE OSMIJEH -

POŽEGA - OŠ Dobriša Cesarić prijavila se na projekt „Orbit daruje osmijeh“ na inicijativu učitelji Ines Čereg i ušla u uži krug 80-ak škola u Hrvatskoj koje je obišao Zubomobil. Zubomobil je prva mobilna dentalna ambulanta koja je na turneji po osnovnim školama diljem Hrvatske s ciljem edukacije djece o važnosti dentalne higijene i redovitih posjeta zubarima, a u sklopu kampanje „Orbit daruje osmijeh“.

IMG 0733I ove godine, u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine Orbit radi na povećanju svijesti javnosti o važnosti pravilne oralne higijene i redovitih dentalnih pregleda djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. U okviru promotivne akcije ''Pokrenimo ZUBOMOBIL zajedno'' koja se odvijala tijekom svibnja i lipnja, 2% od ukupne prodaje Orbit guma za žvakanje izdvajalo se za samu akciju i opremanje mobilne stomatološke ordinacije i preglede zubića osnovnoškolaca te je u tom periodu prikupljeno 435.655,02 kuna.

Mobilnu dentalnu ambulantu djeci je predstavila ambasadorica kampanje „Orbit daruje osmijeh“, glumica Doris Pinčić Rogoznica. - Čast mi je biti dio ove predivne priče, svoj zadatak sam shvatila ozbiljno te ću se pobrinuti da u školama u kojima ću biti prisutna uvjerim djecu da priđu stomatolozima bez straha i naravno, s osmijehom na licu.

- Obišli smo cijelu Hrvatsku sa Zubomobilom, jako veliki broj djece po školama. Ideja akcije koju organizira Orbit je da se djeci preventivno pregledaju zubići, u Zubomobilu se ništa ne popravlja, nema boli, nema onih traumatičnih stvari koje se inače znaju dogoditi kod zubara, ali zubari koji djecu pregledaju daju djeci jedan kartončić koji oni nose roditeljima i upozore na stanje koje je trenutno u ustima. Na žalost slika u Hrvatskoj baš nije idealna, mi smo inače po oralnoj higijeni na jako IMG 0739niskom mjestu kada gledamo higijenu na ostale Europske države. Neki podaci kažu u koje ja još uvijek ne mogu povjerovati da postoje ljudi kod nas koji peru zube jednom u tjedan dana i mi smo se nažalost uvjerili da kod neke djece ima i po 20 karijesa u zubima, da često su to mliječni zubi i naučila sam od zubara da ti zubi jesu kvarljivi, ali opet sve što je iznad 3,4 karijesa je vrlo kritično i vrlo opasno i znak da je oralna higijena izrazito loša. Orbit zato zapravo ovom akcijom pokušava na jedan zabavan, jednostavan i opušten način djeci približiti koliko je zapravo važna oralna higijena – rekla je ambasadorica kampanje Doris Pinčić Rogoznica.

Projekt "Orbit daruje osmijeh" dio je globalne Orbit® Smile Back™ inicijative koja diljem svijeta podupire aktivnosti s ciljem zaštite oralnog zdravlja djece. Pomoć u zaštiti zdravlja zubi naših najmlađih osigurava im potrebno samopouzdanje za iskren i zarazan osmijeh. U trenucima kad četkanje zubi nije moguće, konzumacija guma za žvakanje bez šećera u trajanju od 20 minuta nakon jela dokazano štiti zube te je idealan način za održavanje zubi čistima i zdravima nakon jela i pića.

Sva djeca uz besplatan pregled zubi dobila su poklon pakete Orbita i Plidente te diplomu, dok su djeca bez karijesa posebno nagrađena. Do sada jer u Zubomobilu pregledano 3.512 djece u 45 matičnih i 35 područnih škola u Hrvatskoj, a bez karijesa je bilo tek 224 djece.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska