Utorak, 24 Listopad 2017 12:24

Promocija knjige „Tada je trebalo imati petlju“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽAVANJE 26. GODIŠNJICE OSNUTKA 123. BRIGADE HV POŽEGA -

POŽEGA - Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije najavila je obilježavanje 26. godišnjice osnutka 123. brigade HV-a Požega, koja će započeti u petak 27. listopada predstavljanjem knjige general pukovnika Miljenka Crnjca „Tada je trebalo imati petlju“. Knjiga će biti predstavljena u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega od 18 sati.

Knjigu će predstaviti Tomislav Radonić, prof., moderator, dr. sc. Natko Martinić Jerčić, urednik knjige, Željko Samardžija, brigadir u miru, recenzent i dr. sc. Ante nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

- Ove godine obilježavajući godišnjicu naše brigade imamo posebnu prigodu, a to je promocija knjige našeg prvog ratnog zapovjednika, generala Miljenka Crnjca. Mada teško bolestan i vezan za postelju, uz sve tehničke novotarije koje ipak pomognu da se nešto raditi, priveo je tehnički knjigu njenom kraju. Dobar dio knjige napisan je još za vrijeme dok je bio u snazi, no osjećao da će mu snaga izmaći, pa je uz pomoć obitelji i supruge želio što prije završiti knjigu. U to se uključio i Memorijalni centar s Nazorom i Natkom, te brigadirom Samardžijom i bojnikom Kalanom koji su pomogli u prikupljanju dokumenata i to uobličili u formu knjige. Knjiga je jedinstvena i njegovo viđenje Domovinskog rata - istakao je brigadir u miru Krešimir Pavelić, predsjednik UDVDR Požeško-slavonske županije.

Za promociju poslani su brojni pozivi, no putem medija želja je da ovaj poziv dođe do što više osoba. Izdavač knjige je UDVDR RH, uz pomoć Požeško-slavonske županije i Ministarstva branitelja, a knjiga se neće prodavati, nego će svatko po želji sa svojim dobrovoljnim prilogom pomoći da se kupi neki od potrebnih sredstava Dječjem odjelu Opće županijske bolnice Požega.

U subotu, 28. listopada u 9 sati nastavit će se obilježavanje godišnjice brigade polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade HV Požega, kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade u Požegi. Sveta misa služit će se u crkvi sv. Lovre u Požegi od 10 sati.