Breadcrumbs

Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2012 12:29

Manje kaznenih djela i prometnih nesreća

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SIGURNOSNA PROBLEMATIKA NA PODRUČJU PU POŽEŠKO-SLAVONSKE -

POŽEGA – Izvještavajući o sigurnosnoj problematici na području Policijske uprave Požeško-slavonske, glasnogovornica Ivana Radić istakla je da je u srpnju mjesecu zabilježeno samo 50 kaznenih djela što je za 43,2% posto manje nego u lipnju. Počinitelji su odmah pronađeni za 29 kaznenih djela, a naknadno su otkriveni počinitelji za još 8 djela. 25 djela odnosi se na teške krađe i provaljivanje kojima je učinjena šteta od 82 tisuće kuna, a kriminalitet droga zastupljen je s 19 kaznenih djela. Za kaznena djela prijavljena je 31 osoba, od kojih dva maloljetnika i tri žene.

P8177498I narušavanja javnog reda i mira bilo je za 34 posto manje nego u lipnju, a u 17 slučajeva prijavljeni su prekršitelji za tuču, svađu i viku na javnom mjestu a 60% učesnika koji su bili u alkoholiziranom stanju. Javni red i mir najčešće se narušavao petkom i subotom.

Na cestama županije zabilježene su 42 prometne nesreće što je za 16% manje nego u lipnju, a čak 34,4% manje nego u srpnju prošle godine. U nadzoru prometa zabilježena su 652 prometna prekršaja, od kojih 220 za brzu vožnju, 88 za nevezanje pojasa i 51 za krivo parkiranje.

Uređene prostorije za rad s maloljetnicima

Policijska uprava se često u svom svakodnevnom radu susreće s maloljetnicima, bilo da su žrtve kaznenih djela ili učesnici i počinitelji tih djela. Posebno je otežan rad kada su u pitanju djeca koja su žrtve obiteljskog ili spolnog nasilja, a takvih slučajeva u prošloj godini je bilo 75, dok je do sada ove godine zabilježeno 42 djela na štetu maloljetnika u kojima su maloljetnici doživjeli i 7 tjelesnih ozljeda. Upravo da bi olakšali rad s takvim maloljetnicima i osigurali im što prirodnije okruženje u PU su uredili posebne prostorije u kojima rade s maloljetnicima. Prostorije su uređene s posebnim namještajem prilagođenim djeci i opremljene igračkama, slikovnicama i sl.

Posebno je osposobljeno i dvoje djelatnika, Đurđa Dokozić i Marko Pavić koji će raditi s maloljetnicima.