Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 08:03

Platili mu 15.000 kuna za najam podruma i da im uzgaja marihuanu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JEDAN POŽEŠKI PODRUM POSTAO IZNAJMLJENI LABORATORIJ -

POŽEGA - Sudeći po posljednja dva slučaja, dileri su za uzgoj droge odlučili angažirati “nadničare”. Šefovi narkodilerskog lanca vlasnicima i korisnicima kuća nabavljali bi opremu te materijal za sadnju i uzgoj marihuane i za to im pristojno plaćali, objavljuje Glas Slavonije.

To su i otkrili djelatnici Odjela za droge Policijske uprave požeško-slavonske, prijavivši kazneno trojicu muškaraca. Prema priopćenju Općinskog državnog odvjetništva Požega, njihovi su djelatnici ispitali 48-godišnjaka i dvojicu 46-godišnjaka, nakon čega su za njih predložili određivanje istražnog zatvora zbog uzgoja marihuane. Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu taj je prijedlog odbio, no odvjetništvo je na tu odluku najavilo žalbu. Pri istrazi je pronađeno 11 kilograma marihuane.

Pedantna poljoprivreda

Odvjetništvo sumnjiči 48-godišnjaka i jednog 46-godišnjaka da su tijekom ožujka 2016. godine po prethodnom zajedničkom dogovoru napravili adaptaciju zidova, stolarije, električnih instalacija i dovoda vode u podrumu droga1obiteljske kuće u vlasništvu trećeosumnjičenog 46-godišnjaka. Nakon toga prva dvojica nabavila su sjemenke indijske konoplje te opremu i materijal potreban za sadnju i njezin uzgoj. Odvjetništvo ih sumnjiči da su zajedno zasadili 90 sjemenki za koje se trećeosumnjičenik, pod nadzorom i uputama prve dvojice, redovito brinuo tako da je kontrolirao temperaturu zraka, dotok vode, kiselost tla, prihranu umjetnim gnojivom.

- Na opisan način uzgojili su 90 stabljika indijske konoplje visine 140 - 150 cm čije listove su prva dvojica osumnjičenika porezala i s pomoću ventilatora i radijatora osušila, a trećeosumnjičenik je miješao ubrano lišće i cvjetne vrhove. Osnovano se sumnja da su prva dvojica osumnjičenika za korištenje prostora i nadzor nad uzgojem biljaka isplatila trećeosumnjičeniku naknadu u iznosu od 15.000 kuna te da su prodala ubrano i osušeno lišće i cvjetne vrhove - navodi se u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Požegi.

Droga za Njemačku

Slično priopćenje odaslao je i Uskok koji je zbog proizvodnje i prodaje marihuane pokrenuo istragu protiv četvorice Hrvata (u dobi od 37, 27, 26 i 42 godine) te 32-godišnjeg srpskog državljanina. Uskok sumnjiči 37-godišnjaka da je od kraja prošle do 10. veljače ove godine u Zagrebu povezao ostalu trojicu radi kontinuirane proizvodnje i skladištenja većih količina marihuane te njezina krijumčarenja i prodaje na području Njemačke. Nakon što su 37-godišnjak i 27-godišnjak unajmili obiteljsku kuću u kojoj su postavili improvizirani laboratorij, za uzgoj, branje i pakiranje marihuane angažirali su 42-godišnjaka i 32-godišnjaka. Za to je toj dvojici 37-godišnjak mjesečno plaćao po 1000 eura.

Prema uputama 37-godišnjaka, 27-godišnjak je angažirao 26-godišnjaka koji je unajmljenim automobilima, u kojima su okrivljenici skrivali drogu u paketima od po 500 grama, krijumčario marihuanu u Njemačku. Tamo ju je, prema uputama 37-godišnjaka i 27-godišnjaka, predavao prethodno dogovorenim kupcima. Kod okrivljenika je pronađeno i oduzeto ukupno 20,28 kilograma marihuane, 522 stabljike konoplje, 2,06 kilograma praškaste tvari bijele boje, dvije vage za precizno mjerenje i razna tehnička sredstva za indoor uzgoj marihuane. Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora, navodi Glas Slavonije istražujući temu.

Pronađeno 11 kilograma osušenog lišća marihuane

Dvojicu 46-godišnjaka i 48-godišnjaka odvjetništvo sumnjiči i da su sredinom listopada prošle godine zasadili 110 sjemenki indijske konoplje, a da se trećeosumnjičenik za dogovorenu naknadu od 15.000 kuna brinuo oko uzgoja tako da je izraslo 110 stabljika visine 140-150 centimetara od kojih je kod trećeosumnjičenika pronađeno 550 grama osušenih cvjetnih vrhova te jedanaest kilograma osušenog lišća marihuane.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska/Glas Slavonije