Banner 750x94 VELIKA OBICAJI ZAVICAJA

  plakat s 

Breadcrumbs

Petak, 08 Lipanj 2012 12:08

Podigavši plaće oštetio državni proračun

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

SUĐENJE ANTI BRKIĆU, BIVŠEM RAVNATELJU DOMA ZA STARE I NEMOĆNE U POŽEGI  -

SLAV. BROD - Na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, stalna služba u Požegi počelo je suđenje Anti Brkiću, bivšem ravnatelju Doma za stare i nemoćne u Požegi te Slavici Bekafigo, voditeljici računovodstva u istoj ustanovi.

OBITELJSKI_CENTAR_1Njih Županijsko državno odvjetništvo, kako je objasnio državni odvjetnik Franjo Kopunić, tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Ravnatelju se stavlja na teret da je donio odluku o povećanju koeficijenta za plaću za Slavicu Bekafigo i još šest zaposlenika te isplati dodatka na svoju plaću od 12 posto na temelju čega im je u razdoblju od 1. svibnja 2003. do  31. srpnja 2006. ukupno isplaćeno 368.923 kune više u brutu nego što je trebalo isplati prema Vladinoj Uredbi o nazivima radnih mjesta koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi službenika. Bekafigo se tereti za provođenje te odluke. Oboje su se izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Iako nije uobičajeno, ali je moguće, svoju obranu prije izvođenja dokaznog postupka iznijela je Slavica Bekafigo koja je kazala da je samo provodila odluke koje su po njoj bili zakonite. - Podnošenje kaznenih prijava protiv nas politički je obračun vezan za neke smjene. Nema nikakvih kaznenih djela što potvrđuje i nalaz inspekcija koje su dolazile u Dom – kazala je Bekafigo.

Objasnila je da je i dodatak ravnatelju zakonski jer je on osim svoje dužnosti pola radnog vremena radio kao radno okupacioni terapeut što je uključivalo organiziranje proslave blagdana, izlete, zabavne aktivnosti, razgovor s korisnicima i sl. Financijsko knjigovodstveni vještak Branko Šimić potvrdio je da je razlika u plaćama prije i poslije odluke u bruto iznosu iznosila 368.933 kune, ali da za neto iznos ne može biti sasvim siguran koliki je, odnosno da su tu u izračunu moguća odstupanja , najviše do 10 posto, u plusu ili minusu. Saslušani su i svjedoci, uglavnom članovi Upravnog vijeća koji su potvrdili da odluku o povećanju koeficijenta oni nisu donijeli.   (a. t.)