Utorak, 24 Studeni 2015 17:12

Sada možete slati i kratke video zapise prekršaja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UNAPRIJEĐEN PROJEKT SLANJA FOTOGRAFIJA PREKRŠITELJA U MUP -

POŽEGA – Građani su do sada u projektu „MUP – sigurnost i povjerenje“ mogli putem svoji mobilnih uređaja slati fotografije eventualnih prekršitelja ili nekih primjera kaznenih djela, a sada nakon unapređenja projekta mogu slati i kratke video zapise.

IMG 9017- Aplikacija je izrađena u sklopu projekta E-policija, a može se instalirati na sva tri operativna sustava, Android, iOS i OS Windows Phone. Nadogradnjom mobilne aplikacije proširene su mogućnosti kojima građani policiji mogu dojaviti razne događaje kada možda iz sigurnosnih razloga nisu u mogućnosti obaviti poziv. Današnja simulacija pokazala je kako dojaviti slučaj nepropisnog parkiranja, konkretno – parkiranja na mjestu za osobe s invaliditetom. Desetak dosadašnjih prijava koje su građani slali putem aplikacije odnosile su se upravo na takve prekršaje – rekla je glasnogovornica Policijske uprave Požeško-slavonske Ivana Radić na kratkoj pokaznoj press konferenciji.

Građani i dalje mogu svojim mobilnim telefonom fotografirati ili snimiti događaj, (poželjno imati uključene geografske koordinate), a fotografiju ili video snimku pošalju centralnom portalu MUP-a. Građani po želji može upisati i kratki komentar ili opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima koji zaprimaju poruku. Zaprimljenu dojavu, policijski službenici Operativno-komunikacijskih centara pri Policijskim upravama, analiziraju, procjenjuju i ocjenjuju da li se radi o žurnom postupanju, te šalju u postupak nadležnim službama. Po procjeni prijava može biti i odbačena ukoliko se ne radi o prekršaju ili kaznenom djelu.

Nadograđenu verziju aplikacije građani mogu instalirati preko poveznica App store, Google Play, Windows Store objavljenih na internetskoj stranici MUP-a i svih policijskih uprava. Građanima koji već imaju instaliranu aplikaciju, u centru za upravljanje (App store, Google Play, Windows Store) pojaviti će se obavijest o mogućnosti nadogradnje.

Tekst: Vladimir Protić Foto: PU požeško-slavonska