Petak, 06 Studeni 2015 18:33

Od večeras 6. studenog pa do 16. pojačane kontrole vozača na alkohol

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZA MARTINJE VRIJEDI "PIJ ALI NE VOZI" -

U razdoblju od 6. do 16. studenoga 2015. godine policijski službenici će pojačano kontrolirati promet zbog očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, budući da se na području požeštine, ali i cijele Republike Hrvatske, održavaju proslave narodnog običaja krštenja mošta tzv. „Martinja".

Podsjećamo da je tijekom prošlogodišnje akcije, u razdoblju od 7. do 11. studenoga 2014. godine, kontrolirano ukupno 279 vozača te da su utvrđena 142 kršenja prometnih propisa, od čega se 10 prekršaja odnosilo na prisutnost alkohola u organizmu vozača iznad dozvoljene koncentracije. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u organizmu iznad 1,5 promila, a nažalost prema dobnoj strukturi najveći broj sankcioniranih vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola bio je starosti od 18 do 24 godine. Apsolutni „rekorder“ bio je 26-godišnji vozač osobnog automobila na području Lipika kojemu je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od čak 2,11 promila.

Većina vozača zaboravlja, ili zanemaruje činjenicu da je za razgradnju alkohola iz organizmapotrebno određeno vrijeme stoga pozivamo vozače da nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića ne sjedaju za upravljač vozila najmanje 24 sata.

Policijski službenici kontrolirati će vozače na lokacijama koje su se proteklih godina pokazale kao najugroženije, odnosno na kojima je evidentiran najveći broj prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a sve u cilju smanjenja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Još jednom upozoravamo vozače da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, da brzinu prilagode vremenskim i drugim uvjetima, te dosljedno poštuju zakonske propise - stoji u priopćenju koji šalje Policijska uprava Požeško-slavonska.

Tekst: Vladimir Protić Foto: ilustrativna fotografija