Četvrtak, 06 Veljača 2014 11:26

Policija upozorava vozače

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Od početka ove godine, odnosno u svega nešto više od mjesec dana na području Policijske uprave požeško-slavonske dogodilo se 14 sudara vozila sa životinjom na cesti. Zabilježen je sudar teretnog vozila s jastrebom, nalet osobnog automobila na ovcu te četiri naleta osobnog automobila na psa. Najveći broj ovih događaja, njih čak osam, odnosio se na nalet osobnog automobila na srneću divljač.

Tijekom prošle godine zabilježno je 126 naleta vozila na životinje od čega se najveći dio odnosi na divlje životinje (po jedan divlji zec, patka, jazavac, fazan te najviše srneće divljači).

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, odgovoran je vlasnik životinje kojemu slijedi i prijava zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a tijekom prošle godine takvih smo imali 13 slučajeva.

Najveći broj ovih događaja zabilježen je tijekom kasnog poslijepodneva u vremenu od 17 do 21 sat i to na prometnicama u nenaseljenim dijelovima naše županije uz koje se proteže šumsko područje.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji čija se šteta na nivou Republike Hrvatske mjeri u desetcima milijuna kuna godišnje, upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama pogotovo u jutarnjim i kasno poslijepodnevnim satima, te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na kolniku. Također, upozoravamo vozače da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, a prošle godine je zabilježena jedna takva prometna nesreća, tj. nalet vozila na lisicu u kojoj je jedna osoba teško tjelesno ozlijeđena.