Petak, 15 Studeni 2013 13:36

Policija upozorava na zimske uvjete na cestama

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Obzirom da dolazi dio godine u kojemu se kalendarski i iskustveno mogu pojaviti zimski uvjeti na cestama, Policijska uprava požeško-slavonska, u cilju pravodobnog poduzimanja mjera i aktivnosti policije, poduzela je niz radnji u svrhu postizanja uvezanosti i koordinacije svih mjerodavnih subjekata i službi nadležnih za čišćenje cesta u zimskim uvjetima.
Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.
Kako bi ostvarili povoljnije uvjete odvijanja prometa, sve vozače i sudionike u prometu upozoravamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ br. 67/08, 48/10 i 74/11).
Prije početka zimskih uvjeta na cestama vozače i ostale sudionike u prometu želimo podsjetiti da nastupanjem otežanih uvjeta upravljanja vozilima dodatno povećaju oprez u prometovanju te podsjetiti na zakonsku regulativu koja definira zimske uvjete na cestama i zimsku opremu:

ZAKONSKE ODREDBE VEZANE ZA ZIMSKE UVJETE NA CESTI
Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008, 48/10 i 74/11) propisano je da se za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.
Novina u Zakonu je da su vozači motornih vozila dužni, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.
Za nepoštivanje odredbi vozačima je propisana novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna.


ZIMSKA OPREMA
Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 51/10 i 84/10) propisana je slijedeća zimska oprema:
Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, prema ovom Pravilniku podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila, koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.