Četvrtak, 14 Studeni 2013 15:45

Za Martinje pojačan nadzor policije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U razdoblju od 8. do 11. studenoga 2013. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju smanjenja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policijski službenici usmjerit će svoje aktivnosti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzirati će se vozači na lokacijama koje su se statistički, ali i iskustveno pokazale kao najugroženije, odnosno na kojima je evidentiran najveći broj prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola te na relacijama koje vode do najavljenih događaja. Biti će uspostavljen veći broja kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcije češće mijenjati.

Tijekom prošlogodišnje akcije ukupno je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontroliran 391 vozač. Od toga broja pod utjecajem alkohola bilo je 16 vozača osobnog automobila i jedan vozač bicikla. Apsolutni rekorder bio je 54-godišnji vozač osobnog automobila „VW polo“ kojemu je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,98 g/kg.

U proteklih devet mjeseci ove godine na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina, nepropisna i neprimjerena uvjetima, koja je uzrokovala 104 nesreće ili 27% ukupnog broja nesreća, u kojima su nastradale čak 94 osobe ili 46% ukupnog broja nastradalih od kojih nažalost četiri smrtno.

 Poznato je da se osobe pod utjecajem alkohola „ohrabre“ pa redovito prekorače dozvoljenu brzinu ili ne prilagode brzinu uvjetima na kolniku stoga će se prema vozačima primjenjivati policijske ovlasti isključivanja iz prometa, a za teže slučajeve i ovlasti iz članka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona koje podrazumijevaju smještanje u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

Kako bismo spriječili prometne nesreće, posebno one s najtežim posljedicama, upozoravamo vozače da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, da brzinu prilagode vremenskim i drugim uvjetima, te dosljedno poštuju zakonske propise.