Utorak, 02 Travanj 2013 13:44

Nastradalog vlasnika kuće spasili hrabri policajci

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

EKSPLOZIJA PLINA RAZRUŠILA OBITELJSKU KUĆU  -

 

PAKRAC - Bilo je oko 6,43 sati, uobičajeno mirno jutro toga 28. ožujka. Policajac Željko Babojelić koji stanuje u ulici Kneza Branimira bio je gotovo spreman da krene na posao u obližnju pakračku policijsku postaju. Odjednom je odjeknula jaka detonacija. Znao je da to mora biti negdje u blizini. Pogledao je kroz prozor i 50-ak metara dalje vidio je dim, prašinu, vatru. Nije dvojio, potrčao je i usput nazvao svoju postaju.

Iako je kuća bila i u poluruševnom stanju ni jednog trenutka nije dvojio treba li u nju ući ili ne. Naime, bio je siguran da je u njoj njezin vlasnik, njegov 44-godišnji susjed.

- Nakon mene u kuću su ušla dvojica mojih kolega Ivica Hlapović i Stjepan Širac koji su bili u patroli. Sve je već bilo puno dima i vatra je već zahvatila dvije prostorije. Moga susjeda smo uspjeli pronaći u gornjem dijelu kuće u krevetu. Bio je prije svijesti, ali nije se moglo s njime komunicirati, vjerojatno od šoka. Našli smo neku deku i stavili ga u nju i spustili u dvorište. Žalio se na jake bolove te smo ga stavili na vrata koje je izbila eksplozija – opisao je Babojelić spašavanje unesrećenog.

Sve službe, prije svega hitna i vatrogasci, dodaje Babojelić, stigle su vrlo brzo, u roku 3-4 minute, a nakon toga i ekipe HEP-a i Plina.

- Ponosan sam na svoje djelatnike. Osim što su postupili profesionalno, njihovo djelovanje je bilo i hrabro jer je gornji dio kuće bio u plamenu, a kuća je bila poluruševina. U tom trenutku nije se znalo hoće li se još nešto srušiti ili će se možda dogoditi još koja eksplozija – ističe Mario Pjerabon, načelnik pakračke policijske postaje dodajući da navedeni policajci do sada nisu imali prilike se naći u ovakvoj situaciji.

Nakon pružanja prve pomoći u Općoj županijskoj bolnici Pakrac unesrećeni je prevezen u Traumatološku kliniku u Zagreb.

Dr. Ivan Marijanović, kirurg pakračke bolnice kazao nam je da je zadobio opekline 3. stupnja koje su zahvatile 30 posto tijela, a najviše glavu, ruke, šake i noge. - Primljen je i otpremljen u stabilnom stanju, komunicira i za sada je van životne opasnosti iako su povrede teške i za očekivati je dugotrajno liječenje – objasnio je dr. Marijanović.

Iako se odmah sumnjalo da je eksploziju plina izazvao sam vlasnik to u Policijskoj upravio Požeško – slavonskoj nisu željeli potvrditi, ali to se naslućuje iz dnevnog izvješća požeškog Područnog ureda Države uprave za zaštitu i spašavanje. -Policijskim očevidom utvrđeno je da je uzrok eksplozije istjecanje zemnog plina iz crijeva kojeg je vlasnik kuće iščupao iz štednjaka. Eksplozija plina prouzročila je materijalnu štetu i na nekoliko susjednih obiteljskih kuća – stoji u izvješću kojeg potpisuje Slavko Marinac, pročelnik požeškog DUZS-a. (v.m.)