Subota, 16 Veljača 2013 11:14

Nadzor teretnih automobila i autobusa

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Policijski službenici PU požeško-slavonske u suradnji s inspektorima Uprave prometne inspekcije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dana 14. veljače 2013. godine proveli su preventivno-represivnu akciju nadzora teretnih automobila i autobusa.

Pojačani nadzor navedene skupine sudionika u prometu usklađen je s terminima provedbe akcija na području Europske unije, a provodi se u cilju povećanja stupnja sigurnosti prometa na cestama te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća.

Sukladno direktivi Europske komisije 2000/30/EC, nadzorom na terenu policijski službenici kontroliraju radna vremena vozača teretnih automobila i autobusa, te se nadzire i tehnička ispravnost vozila, prijevoz opasnih tvari, smještaj tereta, ukupna masa i osovinsko opterećenje, te ostala kaznena djela i prekršaji.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora izvršeno je 17 mobilnih tehničkih pregleda  teretnih automobila i autobusa, a pri tome policijski službenici nisu utvrdili prekršaje tehničke neispravnosti vozila, kao ni odstupanja, odnosno kršenja zakonom propisanih radnih vremena i odmora vozača, dok je inspektor cestovnog prometa i cesta kod dva nadzirana sudionika zabilježio i procesuirao prekršaje iz svoje nadležnosti.