Ispiši ovu stranicu
Petak, 25 Siječanj 2013 00:08

Proizvodio oružje i streljivo

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

U utorak 22. siječnja 2013. godine u Požegi u ulici Cerničkoj temeljem naloga suda pretražena je obiteljska kuća 71-godišnjaka kojom prilikom je pronađena veća količina ručno  izrađenih dijelova za vatreno oružje. Policijskim izvidima utvrđeno je da je 71-godišnjak u dužem vremenskom razdoblju neovlašteno proizvodio oružje i streljivo koje po zakonu pripada „C“ kategoriji i nakon toga ga posuđivao poznanicima prilikom raznih manifestacija te prodavao. Protiv 71-godišnjaka slijedi  optužni prijedlog zbog prekršaja iz „Zakona o oružju“.     

 

Samo uz prijavu nadležnoj policijskoj upravi ili postaji može se nabaviti i posjedovati oružje 

kategorije C, a to je:

1. plinsko oružje;

2. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj – kao i mužari;

3. mužari – oružje gdje se stavlja prvo barut pa zrno. Kugla se može staviti ali i ne mora;

4. zračno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća  ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm;

5. oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N.

Fizičke osobe koje posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća  ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N koje se prema odredbama Zakona o oružju smije držati bez odobrenja, dužni su takvo oružje prijaviti policijskoj upravi/policijskoj postaji u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju odnosno do 5. lipnja 2013. godine.

Protiv fizičke osobe koja u propisanom roku ne prijavi ovo oružje podnijet će se optužni prijedlog sukladno članku 54. stavak 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju za što je propisana novčana kazna u iznosu 5.000,00 do 15.000,00 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja.