Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2012 16:40

Odbačeni pepeo i neispravni dimnjaci

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽARI NA PODRUČJU POŽEŠTINE  -

 

POŽEGA - Minuloga je tjedna na području Požeško-slavonske županije zabilježeno nekoliko požara. Uzrok tomu bio je odbačeni pepeo i samozapaljenje dimnjaka zbog čega iz policijske uprave Požeško-slavonske upozoravaju građane da pregledaju i očiste dimnjake, ali da to ne učine sami već ovlašteni dimnjačari, te da u blizini dimnjaka na tavanskom prostoru, ne drže zapaljive tvari kao što su kartonske kutije, drveni predmeti i sl.

- Građanima također savjetujemo da u blizini peći koje isijavaju toplinu ne smiju držati zapaljive tvari te da takve peći obavezno moraju povremeno nadzirati. Uz to prilikom loženja peći na kruta goriva, ne smiju koristiti zapaljive tekućine za lakše paljenje niti improvizirane dimovode, te da je zapaljive tvari potrebno koristiti na ispravan način - ističe glasnogovornica u PU Požeško slavonskoj Ivana Radić dodajući kako se ostaci od gorenja kao što je pepeo i žar također ne bi smjeli odlagati u posude koje su izrađene od zapaljivih materijala ili ako se odlažu na otvorenom prostoru, potrebno je dobro provjeriti što se u blizini nalazi, kako ne bi došlo do požara.

Među požarima s većom materijalnom od nekoliko desetaka tisuća kuna svakako je bio onaj u naselju Cerovcu kada su pepeo i ostaci užarenog gorivog materijala iz peći na kruta goriva u papirnatoj vrećici, bili odloženi u gospodarskoj zgradi .

Požar se proširio na unutrašnjost gospodarske zgrade u kojoj su se nalazili razni zapaljivi predmeti, a tom je prilikom u potpunosti izgorjelo krovište gospodarske zgrade kao i predmeti u njoj te dio krovišta obiteljske kuće.  (V. Re.)